open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Salkić: Nije realno da se u Srebrenici gradi spomenik miru, jer to očito ima za cilj skretanje pažnje sa genocida
Imajući u vidu činjenicu da prestavnici bosanskih Srba, kao i oni iz Srbije nisu učinili katarzu, nisu se distancirali od raznih zločinaca i njihovih zločina, nisu pokazali empatiju za žrtve, niti su prihvatili relevantne sudske presude, nije realno da se u Srebrenici gradi spomenik miru, smatra potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.
08.08.2020. u 15:12
get url
text
Ramiz Salkić Potočari

Teško je, kaže, vjerovati da su iskrene namjere zagovarača izgradnje spomenika, ako ga zdušno podržavaju negatori genocida i ako ga podržavaju oni koji presuđene ratne zločince smatraju herojima i stvaraocima onog što se danas označava kao entitet RS.

- Izgradnja takvog spomenika očito ima za cilj izjednačavanje, relativizaciju i skretanje pažnje sa počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida - rekao je Salkić za Fenu.

Spomenik miru u Srebrenici imao bi, navodi, smisla kad bi predstavnici bosanskih Srba u Srebrenici, ali i u Banjoj Luci učinili katarzu, distancirali se od ratnih zločinaca, prihvatili sudske presude i dokazane činjenice da je vojska i dijelovi policije bosanskih Srba tj. RS-a počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica.

- Činjenica da je kompletno tadašnje političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za teške ratne zločine udruženi zločinački poduhvat i genocid, a da se danas smatraju herojima i stvaraocima u ovom entitetu, a ne rušiteljima i zločincima govori dovoljno.

Kako se katarza još nije desila sasvim je logična reakcija porodica žrtava genocida i njihovo protivljenje izgradnji spomenika miru u Srebrenici, čitaj spomenika relativizacije genocida nad muslimanima Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica - istakao je entitetski potpredsjednik.

Zbog svega toga, ukazao je Salkić, stav porodica žrtava genocida zaslužuje svaku pažnju i podršku dok oni koji negiraju genocid ne učine katarzu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.