open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić o četničkom orgijanju: Ideologija onih koji su počinili genocid živa je i još traje
Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja
07.01.2020. u 10:56
get url
text

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, oglasio se povodom incidenata i provokacija, koji su zabilježeni tokom jučerašnjeg dana na području Srebrenice i Višegrada.

-Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika, na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije, je za svaku osudu i prezir. Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja.

Kolone vozila koje nemaju za cilj proslavu praznika, već provokaciju, vrijeđanje i zastrašivanje, pokazuju stanje društva u kojem živimo, a koje je produkovano i oblikovano od strane vlasti, obrazovnog sistema, medija i Srpske pravoslavne crkve u ovom entitetu. Kolone vozila sa glasnom muzikom kroz Memorijalni centar Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida nad Bošnjacima "zaštićene zone“ UN Srebrenica, a kojeg je počinila vojska i dijelovi policije RS-a, pokazuje da je ideologija onih koji su počinili genocid živa i da još traje.

Snimci iz Srebrenice i Višegrada su još porazniji kada imamo u vidu da se ovi incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a da nemamo adekvatnu reakciju policije entiteta. Također, civilizacijski je poraz da nikada nismo imali bilo kakvu reakciju entitetske vlasti, ali ni opozicije, medija, intelektualaca, SPC-a i nevladinih organizacija u ovom entitetu, čime se stvara dojam da se šutnjom odobravaju ovakvi incidenti.

Pozivam Vladu entiteta da konačno shvati i počne se ponašati i provoditi politiku na činjenici da ovaj entitet nije srpski, već entitet svih građana, te da svim građanima obezbijedi sigurnost, poštovanje i uvažavanje. Ukoliko ovi incidenti ostanu bez sankcije, sigurno je da će se ponavljati i u budućnosti, što otvara mogućnost da jednog dana izmaknu kontroli onima, koji njima danas upravljaju i koriste ih za svoju političku korist.

Očekujemo od MUP-a entiteta da obavijesti javnost o tome šta je poduzeto po pitanju ovih, ali i drugih incidenata u kojima se širi nacionalna, vjerska mržnja i netrpeljivost, koja je usmjerena protiv Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, navodi se u izjavi potpredsjednika Salkića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.