- Implementacijom rezultata lokalnih izbora koji su održani 2020. godine proširena je diskriminacija povratnika Bošnjaka u entitet RS. Suprotno preciznoj ustavnoj odredbi da se primjenjuje popis stanovništva iz 1991. godine prilikom implementacije izbornih rezultata u nekim lokalnim zajednicama primjenjuju odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u entitetu RS koje su u suprotnosti sa Ustavom entiteta - kazao je Salkić.

Članom 97. Ustava entiteta RS, dodaje, definisano je da "konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovaj opći princip će se precizirati entitetskim zakonima. Ti zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulisat će spomenuti princip u skladu sa regionalnom etničkom strukturom entiteta. 'Javne institucije', kao što je to spomenuto u tekstu, su ministarstva u Vladi Republike Srpske, općinski organi vlasti, okružni sudovi u Republici Srpskoj, kao i opštinski sudovi u Republici Srpskoj".

Donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi u članu 4. zakona definisana je implementacija prema posljednjem popisu.

"Na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovništva, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i grupa Ostalih u organima jedinice lokalne samouprave, uključujući funkcionere jedinica lokalne samouprave koji se ne biraju direktno: predsjednika i potpredsjednika skupštine jedinice lokalne samouprave i zamjenika gradonačelnika, odnosno načelnika općine".

Iz ovoga je, naglašava Salkić, vidljivo da vlast u entitetu ne poštuje Ustav entiteta u kreiranju zakona putem kojih želi dodatno etnički očistiti lokalne zajednice od svih onih koji nisu pripadnici srpskog naroda.

- Ovakav primjer zabilježen je u općini Bratunac, Foča, Vlasenica i nekim drugim općinama na prostoru ovog entiteta gdje se kršenjem Ustava žele postići ratni ciljevi mirnodopskim metodama. Diskriminacija je izričito zabranjena po Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteta i po Dejtonskom sporazumu. Sistemska diskriminacija u različitim segmentima društva u ovom entitetu direktno je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U općinama Bratunac, Foča, Vlasenica i u nekim drugim općinama u ovom entitetu primjenom neustavnog člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi došlo je do potpunog progona Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti - naglašava Salkić i dodaje:

"S obzirom na to da se radi o kršenju Ustava entiteta pozivamo i očekujem reakciju nadležne organe da zaštite Ustav i povratnike na ovom prostoru. Provođenje sistemske diskriminacije povratnika je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je poziv i obaveza za OHR i visokog predstavnika da se uključe u rješavanje ovog problema".

Očekuje u narednom periodu od onih koji imaju mogućnost da pokrenu pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine ocjenu usklađenosti člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Pravna borba je jedini mehanizam koji je ostao na raspolaganju Bošnjacima u ovom entitetu da se bore protiv sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode za provođenje progona Bošnjaka sa ovog prostora i realizacije ratnih ciljeva. Svi oni koji imaju mogućnosti imaju i obavezu da ove trendove i nastojanja aktuelne vlasti u entitetu spriječe - zaključio je Salkić, saopćeno je iz njegovog Kabineta.