open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: OHR i međunarodna zajednica se moraju jasno suprotstaviti mirnodopskoj agresiji Srbije na BiH
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, kazao je da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopću integraciju entiteta RS sa Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine.
21.04.2021. u 18:18
get url
text

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima.

- OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopću integraciju bh. entiteta RS sa Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine. Šta znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa bh. entiteta RS i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. "Velikoj Srbiji". Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru - upitao je Salkić.

Također postavlja se i pitanje, kako navodi, šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora bh. entiteta RS i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u entitetu se daju imena Srbija.

- Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada bh. entitet RS sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal Bosne i Hercegovine, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od strane Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor suverenitet. Da li međunarodna zajednica pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju bh. entiteta RS i Srbije i dezintegraciju Bosne i Hercegovine - navodi Salkić, te dodaje:

- Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi. Ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima – kazao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.