U Foči su, kao i u nekim drugim općinama u entitetu RS, nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci eliminirani iz vlasti čime je prekršen Ustav entiteta i Zakon o lokalnoj samoupravi ovog entiteta.

Salkić je pozvao Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a da poništi sporne odluke sa konstituirajuće sjednice SO Foča, ali je naglasio da se i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu mora oglasiti po ovom pitanju.

- Foča je jedna od općina u entitetu RS u kojoj su nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci potpuno eliminirani iz zakonodavne i izvršne vlasti. Na ovaj način je prekršen Ustav entiteta i entitetski Zakon o lokalnoj samoupravi. Pozivam Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a da uvaži prigovor predstavnika Bošnjaka iz Foče i naloži poništenje ili samo poništi sporne odluke sa konstituirajuće sjednice SO Foča u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Obaveza je i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da se oglasi po ovom pitanju. Bošnjaci su do agresije na ovaj grad i Republiku Bosnu i Hercegovinu bili najbrojniji narod. Zbog teških zločina, masovnih ubistava i progona danas je drugačija etnička struktura u ovom gradu. Proces povratka u ovaj grad krenuo je veoma kasno, jer je Foča zbog ekstremističke politike bosanskih Srba dugo bila na crnoj listi međunarodne zajednice.

Danas Bošnjaci Foče kao i Bošnjaci u cijelom entitetu RS su izloženi sistemskoj diskriminaciji što se ogleda kroz implementaciju izbornih rezultata, ali i kroz činjenicu da su samo tri uposlena Bošnjaka od oko devedeset radnika u administraciji općine Foča.

Ovakvo stanje se treba i mora promijeniti u budućnosti kako u Foči tako i u cijelom entitetu. Uloga visokog predstavnika i generalno međunarodne zajednice je presudna u otklanjanju sistemske diskriminacije povratnika koju provode vlasti u ovom entitetu na svim nivoima, a koju čine predstavnici bosanskih Srba – kazao je Salkić.