open-navfaktor-logo
search
Agonija još traje
Samo slovo na papiru: Ko je advokat Asif Plećan i zašto od njega zavisi sporazum GRAS-a i Vlade KS
Historijski ugovor između Kantona Sarajevo i GRAS-a izgleda da je mrtvo slovo na papiru. Iako je ovaj ugovor najavljen pompezno, u praksi se još ništa nije promijenilo. 
09.10.2020. u 09:42
get url
text

Računi GRAS-a i dalje su blokirani, radnici čekaju plaće od augusta, nema goriva niti registracija vozila... Očito da će sve strane ponovo morati sjesti za sto i naći konačno rješenje za poslovanje ovog preduzeća.

- Za mene će sporazum biti konačan kada radnicima GRAS-a legnu plaće – kratko je za Faktor rekao Almir Ahmetspahić, vršilac dužnosti direktora GRAS-a.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, ističe da je sporazum pravljen brzo da bi se račun odblokirao.

- Izgleda da u sporazumu ima nekih nesporazuma. Neke stvari u sporazumu nisu idealne i sada je tu malo zapelo. Sporna je dinamika isplate potraživanja radnika, kao i skupljanje potpisa uposlenika koji bi se trebali izjasniti hoće li se odreći kamate ili neće. Sve to traži vrijeme, a mi nemamo vremena. Zapelo je oko još nekih stvari. Traži se modus da se nađe konačno rješenje i prevaziđu problemi. Ubijeđen sam da ima rješenja – kaže za Faktor Muminović.

VEZANI TEKST - Ogromni dugovi i obaveze: Šta donosi "historijski sporazum" Vlade KS i GRAS-a

Sindikat ponovo danas ima sastanak i u stalnom je zasjedanju zbog ove situacije.

- Pratimo šta se dešava. Kontaktirat ćemo i nadležne i tražiti odgovore. Problem je što radnici nemaju plaća, vozila se ne mogu registrovati. Nažalost, GRAS staje polako, a radnici su na izmaku snage, fizički i psihički. Kada se pravio sporazum, ukazivali smo da nije idealan i da ne budu radnici kočnica pošto su svi bili za sporazum. Stvari se mogu rješavati u hodu kada bismo svi imali dobru volju i vjerovali jedni drugima. Da to postoji, danas bi se račun mogao odblokirati i da se plaća uplati sutra ili prekosutra, a onda da imamo određeni period do Nove godine da se rješavaju stvari i prave tačke u sporazumu i da sve bude definisano. Na kraju krajeva, račun se ponovo može blokirati za mjesec ako se sporazum ne bude poštovao. Oni koji su potpisali sporazum imaju nepovjerenje jedni prema drugima i tu je kočnica. Greška je što na pregovorima nije bio Asif Plećan, advokat koji zastupa najveći broj radnika koji su tužili firmu po kolektivnom ugovoru. Svako se boji za svoje interese. Potraživanja radnika koja iznose oko 18 miliona konvertibilnih marka nisu konačna. Presuđeno je 18 miliona KM za koje nema prolongiranja i Vlada je osigurala ta sredstva - potcrtava Muminović.

Muminović: Greška je što na pregovorima nije bio Asif Plećan

Pojedinci kao jednog od kočničara sporazuma spominju Adnana Himzaniju, bivšeg predsjednika Sindikata GRAS-a.

- Ja sam dijete GRAS-a. Sve vrijeme sam bio tu. Mora se doći do rješenja. U GRAS-u ima jedna struja koja je povezana sa bivšim direktorom Hasanom Bašićem. Na sudu sam po pitanju plinskih autobusa i nema gdje me nisu strpali, ali ne bježim od toga da pričam. Spreman sam da objasnim i pojasnim. Hasan Bašić je za 22 mjeseca napravio 16 miliona duga za penziono i zdravstveno osiguranje. Za 22 mjeseca čovjek nije uplatio dana penzionog i zdravstvenog radnicima i onda je pred svoj odlazak napravio reprogram čime su uvećane kamate za 7-8 miliona. On je na taj način sebe očistio. Sljedeći koji su došli nisu poštovali sporazum i onda se to nastavljalo, kako su se mijenjali direktori kao čarape. Niko nije o tome vodio računa dok nije došla porezna i natjerala ih da plaćaju. Počele su se javljati tužbe. Trebalo je da se plaća oko 30.000 KM mjesečno da se čiste dugovanja - pojašnjava Himzanija.

Himzanija: Niko ne odgovara za dug od 300 miliona

Kako ističe, računi GRAS-a su već 5-6 godina blokirani, a dijelovi i gorivo su se mogli kupovati samo na potpis direktora. Tužbe uposlenika su sklanjane u ćošak jer se mislilo da se to nikada neće morati platiti.

- Onda je došao advokat i napravio papir prema banci da će tužiti banku jer ne isplaćuje onako kako je po zakonu. Onda je banka napravila alarm i blokirala račun. Napravili su sporazum koji nije jasan. Nema preciznosti. Vlada hoće da uloži pare u GRAS, ali da povuku tužbu od 320 miliona. Uprava GRAS-a i radnici nemaju ništa drugo nego da prihvate da se odblokira i da se isplate plaće da se može kupiti gorivo. Sada se natežu oko načina kako će se naplatiti. Učestvovao sam u najgorem dijelu u pokretanju tužbe 2009. godine. Slažem se sa sporazumom, samo mi nedostaje osnovna stvar koju ne mogu da shvatim. Zašto niko nije pokrenuo krivične prijave protiv ljudi koji su doveli firmu do milionskih dugovanja. Nisu uplaćivali penziono i zdravstveno radnicima i PDV. Niko ne odgovara za dug od 300 miliona. Kada počnem pričati na ovaj način, onda pričaju da sam kočničar - govori Himzanija koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Sindikata komunalne privrede FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.