open-navfaktor-logo
search
Tabu tema
Samo u Tuzli: Većina odbila doći na sjednicu Gradskog vijeća
Vanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj se trebalo raspravljati o Statutu mjesnih zajednica i o stanju u mjesnim zajednicama nije održana, jer nije bilo kvoruma.
12.11.2021. u 16:47
get url
text

Sjednica je sazvana na osnovu zahtjeva 11 vijećnika, a potpise su stavili vijećnici Socijaldemokrata (SD) Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Stranke demokratske akacije (SDA), Naše stranke (NS), Stranke za BiH (SBiH), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Međutim, u zakazano vrijeme za sjednicu nije se pojavio niti jedan vijećnik većine okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) kojom upravlja gradonačelnik Jasmin Imamović.

- Poruka je da su mjesne zajednice tabu tema i vjerovatno u dogledno vrijeme nećemo dočekati izbore u mjesnim zajednicama. Jasno je da je ovdje bojkot sredstvo političke ucjene što govori o nepoštivanju Gradskog vijeća kao institucije. Danas smo vidjeli i da se sjednice mogu odvijati s prisustvom vijećnika, jer mi smo danas uredno došli u salu, a prethodna sjednica održana je putem zoom aplikacije. To opet govori da se zoom koristi kada su na dnevnom redu teške teme, poput rada stanja u Domu zdravlja Tuzla - kaže vijećnik SBiH Admir Čavalić.

Vladajuća većina u Tuzli uputila je saopćenje, nakon nedolaska na sjednicu, koje su potpisali klubovi vijećnika SDP-a, SBB-a, Tuzlanske alternative, klubovi samostalnih vijećnika te vijećnik nacionalne manjine.

- Sjednica se može održati samo, ako za njeno održavanje postoji kvorum, a kvorum neće postojati jer parlamentarna većina neće učestvovati na sjednici koju je jednostrano zakazala grupa vijećnika i to na temu o kojoj se na Gradskom vijeću raspravljalo i odlučivalo u toku ove godine više puta, uključujući i zadnju sjednicu Gradskog vijeća Tuzla od 28.10.2021. godine, na kojoj se pod tačkom 2. razmatrala Informacija o sadržini obrasca Statuta mjesne zajednice, a pod tačkom 3. usvojio nacrt Odluke o pečatima mjesnih zajednica - navodi se, između ostalog, u saopćenju većine u GV Tuzla.

Vijeće je usvojilo i zaključke, dodaju, za daljnje postupanje nadležnih organa.

- Ističemo, da su navedena dva dokumenta, samo dio seta dokumenata, koje su pripremile nadležne gradske službe, a tiču se implementacije Statuta Grada Tuzle. Sve to je dogovoreno na Kolegiju vijeća u kojem su učestvovali i predstavnici opozicije. Osim toga, potpuno je suvišno svima, osim njima, zakazivati vanrednu sjednicu, kada je redovna sjednica planirana za 23.11. 2021. godine - naveli su vladajući vijećnici.

Oni su, također, u svom saopćenju naveli da bi rasprava o mjesnim zajednicama u Tuzli moga destabilizirati grad.

- Pitamo, da li se na ovakav način želi, uz postojeću političku krizu u BiH, vještački proizvesti kriza i u Tuzli. Poručujemo svima, da parlamentarna većina to neće dopustiti. Jaka Tuzla, znači jaču Bosnu i Hercegovinu - poručili su, između, ostalog u saopćenju.

Zašto bi poštovanje propisa Gradskog vijeća i odazivanje na poziv na sjednicu bio ikakav poziv na destabilizaciju, nije najjasnije. Najjasnija poruka današnjeg raspuštanja Gradskog vijeća Tuzle je to da će biti onako kako većina kaže i to samo onda kada to većina želi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.