open-navfaktor-logo
search
PLBiH, 9. kolo
Sarajevo dočekuje Leotar, derbi igraju Borac i Široki Brijeg
Dva susreta 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu bit će odigrana večeras.
17.09.2021. u 08:39
get url
text
get url
text

Od 18 sati Sarajevo će na Koševu ugostiti Leotar, dok je derbi dana rezervisan za meč Borac - Široki Brijeg.

Bordo klub će nastupiti oslabljen, bez prvog golmana Belmina Dizdarevića (žuti kartoni), ali će trener Goran Sablić konačno sjesti na klupu i moći će računati na strance koji su registrovani posljednjih dana.

VEZANI TEKST - Sarajevo dočekuje Leotar, derbi igraju Borac i Široki Brijeg

- Ono što želimo i što je naš cilj je da poboljšamo i unaprijedimo igru na Koševu i uzmemo tri boda koja su nam važna, s obzirom na to da nemamo baš najbolje rezultate u posljednje vrijeme kad igramo kući. Ekipa Leotara je tvrda, dobra u defanzivnom bloku i znamo šta nas čeka. Trebamo podići agresivnost u napadačkom dijelu i tražiti gol od prve minute. Bit će izmjena u ekipi, a sve s ciljem da izgledamo bolje i unaprijedimo igru - kazao je Sablić.

Branislav Krunić, trener Leotara, nahvalio je višestrukog prvaka BiH.

- Sarajevo je jedan od najvećih klubova na ovim prostorima, pa iako ne prikazuje igre na nivou na kojem se to od njih očekuje, imaju solidan broj bodova. Nakon promjene trenera i dolaska nekih novih igrača, oni još traže svoju igru i formaciju, tako da čak i u toku utakmice nekoliko puta promijene postavku igre sa tri igrača u zadnjoj liniji na četiri i obrnuto.

S obzirom na te činjenice, veoma je teško predvidjeti i postaviti igru. Imaju nekoliko vrlo kvalitetnih igrača, od kojih bih istakao Bagarića i Bodula, a priključuju im se i igrači koji nisu mogli dobiti radne dozvole, tako da će biti još jači. Bez obzira na sve rečeno, mi ipak očekujemo pozitivan rezultat. U prethodnim kolima smo pokazali da sa svima možemo da igramo ravnopravno i da nas niko nije nadigrao i u tome temeljimo naš optimizam - kazao je Krunić.

Svaki drugi rezultat osim pobjede Sarajeva predstavljao bi iznenađenje. Odmah nakon susreta na Koševu, igra se i duel u Banjoj Luci, gdje će Borac tražiti pobjedu za izlaz iz krize.

- Nama ne odgovara ništa osim tri boda. Igramo kući i to je jedino što nas zadovoljava - kazao je Nemanja Miljanović, trener Borca, dodavši:

- Znamo da nas očekuje jako tvrd protivnik. U dosadašnjih osam kola primili su samo dva gola, doduše nisu ni dali puno, svega tri. To podrazumijeva da nas očekuje dobro organizovana i kompaktna ekipa što se tiče defanzivne igre, koja gaji atraktivan fudbal, imaju razrađen sistem igre. Sa dva pojačanja iz Hrvatske, Mujanom i Blagaićem, koji imaju brzinu, dobri su u tranzicijama, tehnički su potkovani, mislim da će Široki sa njima dvojicom dobiti taj dio ofanzivne igre što im je falio do sada - dodao je strateg Borca.

Širokobriježani će nastupiti oslabljeni jer za večerašnji meč neće konkurisati suspendovani Paponja i Brekalo, povrijeđeni Ikić i Begić, te Grgić koji ima virozu.

- Borac je kvalitetna ekipa, a u nizu kvalitetnih pojedinaca ističe se Goran Zakarić na kojeg trebamo obratiti posebnu pažnju. Kad mu se dopusti, igrač je koji svakome može napraviti problem - rekao je Jure Ivanković, trener tima sa Pecare.

Parovi, sudije i satnica

petak
Sarajevo - Leotar (Zoran Grbić - Moja TV, 18 sati)
Borac - Široki Brijeg (Admir Musić - Arena Sport, 20 sati)

subota
Posušje - Radnik (Benjamin Deljković - bez TV prijenosa, 16.30 sati)
Željezničar - Velež (Frano Jelić - Moja TV, 17 sati)
Tuzla City - Sloboda (Adis Mulahasanović - Arena Sport, 18.55 sati)
Zrinjski - Rudar (Mirza Kazlagić - Arena Sport, 21 sat)

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.