Srijeda, 27.09.2023.

Sarajevo: Klanjana dženaza u odsustvu za turske vojnike koji su živote položili kao šehidi u Idlibu

U Sarajevu je klanjana dženaza-namaz u odsustvu za turske vojnike koji su svoje živote položili kao šehidi u Idlibu, u Siriji. 

Nakon namaza u džamiji u sklopu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) upućene su molitve za duše turskih vojnika koji su svoje živote položili kao šehidi u napadu režimskih snaga u Idlibu.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je kazao kako su molitve upućene kako za šehide koji su poginuli, tako i za operacije u Siriji.

 - Poruke zajedništva iz inostranstva mogu imati posebno značenje, pogotovo kada dolaze iz zemlje kao što je Bosna i Hercegovina - rekao je Koc.

Pojasnio je kako se sigurnost granica Turske odražava i na Evropu.

Nakon vjerskog programa, pročitana su imena turskih vojnika koji su poginuli u Idlibu i pričitana zajednička deklaracija.

Navodi se kako Turska osjeća bol zbog turskih vojnika koji su svoje živote položili kako šehidi.

- Danas smo se u duhu solidarnosti okupili u Sarajevu. Zajedno s braćom u BiH ujedinili smo snage i pomolili se za naše hrabre vojnike koji se bore protiv terorista - rečeno je u saopćenju.

Dženazi-namaz u odsustvu u džamiji u sklopu IUS-a, kao i molitvi, prisustvovali su i turski vojnici u sklopu EUFOR-a, predstavnici turskih organizacija i građani iz Bosne i Hercegovine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh