open-navfaktor-logo
search
Ruksaci i knjige
Sarajevo: Načelnik Efendić obradovao prvačiće u općini Novi Grad
Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, danas je, između ostalih, posjetio Osnovnu školu "Aleksa Šantić" kako bi obradovao prvačiće i podijelio im ruksake, školski pribor i udžbenike.
07.09.2020. u 15:36
get url
text

- Ovo je prvi put da Općina Novi Grad za učenike prvih razreda, pored pribora koji smo ranije imali praksu osigurati, sada imamo i komplet udžbenika za prvi razred. Prilikom posjete školi "Aleksa Šantić" jednom broju učenika uručili smo i ruksake, školski pribor i udžbenike. Ovo je škola s najviše upisane djece u općini Novi Grad, 161 prvačić je upisan u šest odjeljenja. Mi smo kao općina ove godine imali oko 1.300 prvačića. To je zaista veliki broj. Primjera radi, Općina Satari Grad ukupno ima oko 200 učenika u prvom razredu, dok sama ova škola ima 161 - istakao je Efendić.

Načelnik je, zbog posebnih uvjeta koji vladaju u sprečavanja širenja koronavirusa, danas obradovao učenike prvih razreda u školama "Mustafa Busuladžić" i "Fatima Gunić".

- Nadam se da će ta situacija proći što prije i da će se nastava u školama početi odvijati normalno, kako je to bilo i ranije. Naš mali doprinos njihovom lakšem početku i roditeljima i njihovim porodicama je da barem nisu morali brinuti o kupovini udžbenika, kao i školskog pribora. Pored toga, naša služba Civilne zaštite svakodnevno u svih 15 osnovnih škola u općini Novi Grad vrši dezinfekciju poslije svake smjene, što je bila obaveza škola. Ali, kako bismo im olakšali, naši uposlenici Civilne zaštite to rade malo efikasnije i brže da bi se oni mogli posvetiti drugim poslovima - pojasnio je Efendić.

Rasija Ibrahimović, direktorica OŠ "Aleksa Šantić", iskazala je zahvalnost načelniku na uručenim poklonima za prvačiće, posebno zbog činjenice da se radi o veoma neobičnoj situaciji s kojom su se na početku školovanja susreli.

Broj djece upisane u prvi razred osnovnih škola na području Općine Novi Grad Sarajevo i ove je školske godine najveći u BiH. Kao i prethodne godine u prvi razred osnovnog obrazovanja, u 15 novogradskih škola, upisano je više od 1.300 prvačića, a za sve njih Općina Novi Grad je osigurala besplatne udžbenike. Također, nastavljena je dosadašnja praksa da početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, svim prvačićima, daruje ruksake i školski pribor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.