open-navfaktor-logo
search
Gradski derbi
Sarajevo protiv Željezničara iskoristilo kiks Zrinjskog
Fudbaleri Sarajeva stigli su do 11. ovosezonske pobjede u PLBiH nakon što su u 117. ligaškom derbiju sa 2:1 savladali Željezničar, i tako na pravi način materijalizovali današnji poraz Zrinjskog
03.11.2018. u 18:51
get url
text

Igrači Sarajeva su u uvodnim minutama derbija imali loptu nešto više u posjedu, ali prvi šut na utakmici uputili su gosti. Dalekometni udarac Vranješa nije bio ozbiljna prijetnja za Kovačevića.

S druge strane domaćini su poveli iz prve prave prilike. Igrala se 16. minuta kada je Stanojević odličnu uposlio Ahmetovića kojem je preostao onaj lakši dio posla da loptu pospremi u mrežu Fejzića.

Na odgovor Željezničara se nije dugo čekalo. Samo tri minute nakon što je Ahmetoviću asistirao za vodstvo Stanojević je u šesnaestercu Sarajeva srušio Veselinovića, a Irfan Peljto je bez mnogo razmišljanja pokazao na bijelu tačku. Siguran egzekutor najstrožije kazne bio je kapiten Plavih Sulejman Krpić, kojeg je proslava gola na reklama iza gola, prema južnoj tribini, mogla skupo koštati.

{$galerijaFotografija}

U 23. minuti ponajbolji bh. sudija prvi put se uhvatio za džep. Pokazao je žuti karton crnogorskom defantivcu Milošu Bakraču. Samo minut kasnije defanzivac Željezničara je zbog neopreznog starta morao van ranije pod tuš, sasvim opravdano.

I dok je Odović pravio kalkulacije u svojoj glavi, uvesti odmah Osmankovića ili čekati da se makar malo zagrije, Ahmetović je u 31. minuti Sarajevu donio novo vodstvo.

Iskusni napadač pogodio je sjajnog glavom, u padu, poslije dobrog centaršuta Šabanovića. Fejzić nije mogao ispraviti činjenicu da je Rodin zaboravio na napadača Sarajeva. Tek tri minute kasnije Osmanković je ušao u igru umjesto Čurjurića.

{$galerijaFotografija}

Do kraja prvog poluvremena Sarajevo je imalo dvije dobre prilike. Prvo je Tatar u 41. minuti poslije dobre akcije šutirao pored gola, da bi Crepulja u sudijskoj nadoknadi sa ivice šesnaesterca šutirao preko gola.

Za razliku od prvih 45 minuta u tempo i ritam igre u 117. ligaškom duelu Sarajeva i Željezničara značajno je pao. Za razliku od prvog dijela utakmice izgledniji velikih prilika nije bilo, a skoro da je uopće teško izdvojiti situaciju koja je "mirisala" na pogodak.

Na kraju vrijedi spomenuti da je i Sarajevo u 89. minuti ostalo s deset igrača na terenu, jer je Šabanović zbog udaranja laktom Krpića zaradio drugi žuti karton. Ipak, do kraja se rezultat nije mijenjao pa je Bordo tim 11. ovosezonskom pobjedom na pravi način materijalizovao današnji poraz Zrinjskog.

{$galerijaFotografija}

Sarajevo - Željezničar 2:1 (2:1)

Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase". Gledalaca: 10.000. Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo). Strijelci: 1:0 - Ahmetović (16), 1:1 - Krpić (20pen), 2:1 Ahmetović (31). Žuti kartoni: Rahmanović, Tatar, Stanojević, Crepulja, Dupovac (Sarajevo), Stevanović, Osmanković (Željezničar). Crveni kartoni: Miloš Bakrač (Željezničar), Halid Šabanović (Sarajevo).

SARAJEVO: Kovačević, Pidro, Šabanović, Mujakić, Crepulja, Adukor, Stanojević (od 83. Dupovac), Rahmanović, Velkoski, Tatar (od 67. Hebović), Ahmetović. Trener: Husref Musemić.

ŽELJEZNIČAR: Fejzić, Stevanović, Pavić, Bakrač, Rodin, Šabanadžović, Vranješ (od 77. Osmanović), Čurjurić (od 34. Osmanković), Zec (od 66. Jazvić), Veselinović, Krpić. Trener: Milomir Odović.

Gradski derbi 1 03.11.2018.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.