Javnosti je poznata činjenica vezana za problematiku saobraćaja u mirovanju na području Kantona Sarajevo, posebno u gradskom području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, ali i Ilidža.

- Tako su u periodu januar-mart 2022. godine, pripadnici Uprave policije uručili 27.022 prekršajna naloga (7.528 više) vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, upozorili 685 vozača (45 više), a specijalnim vozilom pauk premješteno je 407 nepropisno parkiranih vozila (185 više).

Poduzimajući planske mjere i radnje na unapređenju ovog segmenta sigurnosti saobraćaja, koji se posebno odnosi na prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na autobuskim stajalištima uz glavnu gradsku saobraćajnicu na relaciji Baščaršija-Ilidža i obratno, Uprava policije je instalirala dvije kamere u blizini autobuskog stajališta Socijalno, koje bilježe vozila zaustavljena ili parkirana na istom, te će se na takav način preventivno, ali i represivno djelovati na vozače koji čine navedenu vrstu prekršaja.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim i svrsishodnim, u planu je proširenje, na način da na više stajališta na pomenutoj relaciji, a koja su, u proteklom periodu, definisana kao stajališta gdje je ta problematika najviše izražena, budu instalirani uređaji koji će bilježiti vozila, odnosno, vozače u činjenju prekršaja kojim ometaju normalno odvijanje saobraćaja vozila javnog gradskog prevoza, ali i drugih učesnika u saobraćaju, obzirom da su vozači autobusa primorani zaustaviti se u saobraćajnoj traci radi ulaska i izlaska putnika, dok stajalište bude zauzeto nepropisno zaustavljenim ili parkiranim vozilima.

Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da se suzdrže od zaustavljanja ili parkiranja vozila na autobuskim stajalištima, uz napomenu da će policijski službenici poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju opisanih prekršaja, uključujući i sankcionisanje za prekršaje zabilježene putem postavljene nadzorne kamere. Uprava policije MUP Kantona Sarajevo - poručuju iz MUP-a Kantona Sarajevo.