open-navfaktor-logo
search
Prijateljska zemlja
Sarajevska Vijećnica osvijetljena bojama austrijske zastave
Sarajevska Vijećnica osvijetljena je večeras bojama austrijske zastave čime je obilježen Nacionalni dan te zemlje u Bosni i Hercegovini.
26.10.2020. u 19:47
get url
text

Austrija 26. oktobra slavi Nacionalni praznik, ali zbog pandemije Covid-19 ovaj put obilježavaju ga organizacijom brojnih kulturnih, protokolarnih i kulinarskih sadržaja u online formatu.

Putem video linka pozdravnu riječ uputila je ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann koja je podsjetila da svi dijelimo ograničenja koja su ove godine uvedena zbog sprečavanja širenja pandemije novog koronavirusa.

Ove godine, kaže ambasadorica, Austrija obilježava nekoliko jubileja uključujući i 65. godišnjicu od kako je ta zemlja dobila svoj Državni ugovor i od tada je neutralna i aktivna članica zajednice država koje se temelje na evropskim vrijednostima.

Također, ove godine Austrija slavi 25. godišnjicu od kako je postala punopravna članica Evropske unije koja je dala brojne prednosti državama članicama, a ambasadorica je kao najvažniju komponentu tog članstva izdvojila ekonomsko blagostanje koje bez članstva u EU ne bi bilo moguće.

- Ove godine obilježavamo i stotu godišnjicu postojanja austrijskog Saveznog Ustava i austrijskog Ustavnog suda. Zahvaljujući tom pravnom okviru Austrija može govoriti o dugogodišnjoj tradiciji vladavine prava i demokratije, izuzimajući period od 1933. do 1945. godine - dodala je ambasadorica.

Napomenula je da Austrija snažno podržava proširenje Evropske unije i uvijek je spremna da pomogne prijateljima, a proširenjem žele ujedno i ojačati EU.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Ariana Piknjač (flauta) i Lejla Klepo-Hadžić (klavir) izvele su kompoziciju "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa II te Mozartov "Rondo za flautu i klavir u d-duru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.