open-navfaktor-logo
search
Izbjegavanje odgovornosti
Sarajevske ulice preplavljene ptičijim izmetom
Ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine ponovo ukazuju na zapuštenost. Ružne slike Sarajeva preplavljenog ptičijim izmetom vidljive su na svakom koraku.
20.01.2022. u 15:16
get url
text

Naime, redakcija Faktora primila je pozive građana kojima ovaj neprijatni prizor svakodnevno "para oči".

Kako saznajemo od Mirze Ramića, glasnogovornika KJKP Rad, prestanak aktivnosti na pranju cesta završen je pred početak zimskog perioda, odnosno prije nešto više od dva mjeseca.

- S obzirom na to da su trenutno na snazi zimski period i aktivnosti zimske službe, a prema zakonu kojim se definiše uređenje javnih površina, temperature tokom noći na kojima možemo vršiti pranje saobraćajnica redovnim putem prema planu i programu mogu najniže biti osam stepeni Celzijusa – kazao je on.

Dakle, pošto su temperature tokom noći niže od osam stepeni, ovo preduzeće nije u mogućnosti da izvrši pranje cesta. No, Ramić ističe da postoji jedna opcija koja bi im ovo i dozvolila.

- Postoji mogućnost ukoliko se Direkcija za ceste i četiri gradske općine odluče za aktivnosti pranja saobraćajnica. U tom slučaju mi prvenstveno moramo dobiti njihovu saglasnost. Tada vršimo posipanje mokrim postupkom i posipnim materijalom. Takva aktivnost naknadno se fakturiše – dodaje on.

{$galerijaFotografija}

Iz Direkcija za puteve ove tvrdnje strogo negiraju, te ističu da razlog leži u tome što prema Zakonu o cestama, kao i Pravilniku o održavanju cesta (čl. 22. i čl. 50), imaju jasno definisani radovi održavanja koji su u nadležnosti upravitelja ceste, a u njih ne spada pranje saobraćajnica. 

- Pranje cesta prema prirodi posla (a i prema zakonskoj regulativi koja reguliše tu oblast) ne spada u nadležnost upravitelja cesta, nego u poslove higijene lokalne zajednice. Pranje površina se inače obavlja prema Zakonu o komunalnoj čistoći KS od nadležnih službi. To je sa naše strane nesprovodivo – rekli su oni.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kratko je prokomentirao kako je KJKP Rad odgovoran za ove poslove, ali da je normalno i zakonski utemeljeno da se ulice ne mogu prati na ovako niskim temperaturama.

Vrane, 20.01.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.