open-navfaktor-logo
search
Borba sa koronom
Sarajka smještena na Podhrastovima: Ova bolest je teška i podmukla, čuvajte se, molim vas
Sarajka Saliha Kulenović koja je zbog zaraze koronavirusom zadržana na liječenju u izolatoriju na Podhrastovima upozorila je sve one koji sumnjaju da virus postoji.
16.09.2020. u 13:32
get url
text

Na svom Facebook profilu napisala je kroz koju je agoniju prošla od kada je dobila temperaturu, te kako joj se iznenada stanje veoma pogoršalo.

- Za sve one koji ne vjeruju da korona postoji, evo jedna slika iz bolnice. Poslije devet dana borbe sa temperaturom koja me popustila tek danas uz injekcije, imam snage da nešto napišem. Ova bolest je toliko teška i podmukla, hinjski polahko te lomi dok te na kraju ne uništi i totalno te iscrpi, uzimajući zadnji atom snage. Ja sam se pridržavala svih mjera i opet sam se razboljela – piše Kulenović.

Istakla je da želi da svojim primjerom pokaže da bolest zaista postoji i da je izuzetno teška.

- Moji simptomi su se pojavili u ponedjeljak navečer, dobila sam groznicu, treslo mi se cijelo tijelo da bi mi u utorak ujutro bilo malo bolje oko 37,5 i mislila sam da je prehlada. Stanje mi se pogoršalo u srijedu navečer sa izuzetno visokom temperaturom. Javila sam se odmah doktoru u četvrtak, uslikali su mi pluća i testirali me. Dobila sam upalu pluća u roku od samo dva dana. Kući sam bila do subote uz terapiju koju sam dobila kad su mi slikali pluća, međutim kolabirala sam i morala sam u bolnicu. Imala sam sve simptome. Kod nekog se pojave svi, a kod nekog samo neki. Simptomi su vrtoglavica, temperatura, bolovi u nogama, neki trnci koji nikad ne prestaju, mučnina, ali ona najgora, dijareja, bolovi u glavi, krstima, u plućima, kašalj, gubitak čula okusa i mirisa. Ja sam imala svaki. Ne možete se sabrati niti povezati sa sobom, kao da ste u nekoj vrsti agonije i bunila, temperaturu imate non-stop, skinete je na tri četiri sata i eto je opet. Još sam ja umjereno težak pacijent, ne mogu ni zamisliti kako je ovim težim – navela je pacijentica.

Kazala je da ovo stanje ne bi poželjela ni najgoem neprijatelju.

- Ako vam se ne dao Bog desi neki od simptoma, odmah se javite doktoru, nemojte odlagati, najbolje da se odmah liječite, nemate se čega bojati. Za uvjete u bolnici nemam riječi, ja sam sama u sobi, ovo osoblje izolatorija Podhrastovi, doktorice, doktori, medicinske sestre, tehničari, ostalo osoblje, takvi su heroji, moji heroji će biti zauvijek. Toliko su dobri ljudi-insani, a onda sve ostalo. Prema svakom pacijentu isto pažnje i ljubavi, obilaze vas non-stop i rade sve da vam olakšaju stanje. U svakom trenutku su tu za sve što vam treba. Hvala svom osoblju do neba, ne mogu im se nikad odužiti, ali mogu u dovama. Ja se polahko oporavljam i nadam se da ću ubrzo uz Božiju pomoć ozdraviti. Čuvajte se, molim vas, ovo nije obična gripa, nego teška i komplikovana bolest, ali za koju postoji liječenje, zato molim vas ako vas uhvati, odmah se javite doktoru, ne odlažite ništa – poručila je Kulenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.