Slovenski premijer

Šarec: Hrvatska nije riješilo pitanje granica ni sa jednom državom, kako onda može u schengen?

Objavljeno: 26.09.2019. u 21:09

Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je neko primjeren za ulazak u Schengen, kazao je Marjan Šarec u razgovoru sa novinarima

Marjan Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec, koji boravi u New Yorku, gdje vodi delegaciju svoje zemlje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, izrazio je nezadovoljstvo odlukom Evropske komisije da se pitanje - ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru - stavi na dnevni red.

- Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati vanjsku schengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično ni sa nijednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je neko primjeren za ulazak u Schengen – kazao je Šarec u razgovoru sa novinarima.

Dodao je da ga, od kada odlazi na sastanke Evropskog vijeća nijedna stvar ne može iznenaditi, ali da se boji da Evropska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti "političku odluku" o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen, iako su kriteriji za to vrli strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih po njegovu mišljenju još ne ispunjava.

- Brine nas u prvom redu sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije - kazao je slovenski premijer.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].ba.

Vezani članci

Iz kategorije