Taekwondo savez Bosne i Hercegovine u oktobru će biti domaćin prestižnog turnira G1 koji će biti održan u Zenici.

Organizatori očekuju više od 800 takmičara iz raznih zemalja svijeta u konkurencijama seniora, juniora i kadeta, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, turnir ima obilježje jednog od posljednjih kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što mu značajno daje na važnosti.

Predsjednik organizacionog odbora turnira i Taekwondo saveza Federacija BiH Samir Šarić ističe da je Savez u protekle dvije godine uradio mnogo posla da bi dobio organizaciju ovog prestižnog turnira, te da je u početku licencu za nastup imao mali broj bh. takmičara, ali da se situacija dosta promijenila. 

- Danas imamo više od 150 bh. takmičara koji su uspjeli osigurati licence za nastup na G1 turniru. Imamo dobre resurse i takmičare, tako da bi bilo žalosno da nismo osigurali učešće naših takmičara koji sigurno mogu napraviti dobre rezultate - rekao je Šarić.

Taekwondo savez BiH velike nade polaže u Nedžada Husića, mladog takmičara koji je tek ušao u seniorsku konkurenciju, ali iza sebe ima zavidne rezultate. Husić je prošle godine osvajao bronzane medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, a pokušat će nastaviti s dobrim rezultatima i u narednom periodu.  

Husić ističe da su iza njega teške pripreme za nadolazeća takmičenja, ali očekuje dobre rezultate kojima bi opravdao sredstva uložena u njegov napredak. 

- Osjećam pritisak zbog svega što me očekuje, ali ne bojim se izazova. Moram trenirati jače i spremiti se za turnire. Nadam se da će se trud isplatiti i da ću opravdati sredstva koja su uložena u mene - izjavio je Husić. 

Belmir Berberović, jedan od najboljih evropskih taekwondo sudija, dodaje da će Husić pokušati izboriti normu za Olimpijadu u Tokiju na kvalifikacionom turniru koji će biti održan u aprilu naredne godine. 

- On na seniorskoj rang listi zauzima 78. mjesto tako da putem bodova normu za OI ne može ispuniti, jer samo najboljih šest takmičara direktno ide na Olimpijadu - rekao je Berberović.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo ističe da je Komitet prezadovoljan radom i rezultatima Taekwondo saveza BiH koji predstavlja BiH na najbolji mogući način, te da je osigurajte stipendiju za finansiranje nastupa mladog Nedžada Husića.

- Osigurali smo novac da finansiramo nastupe Nedžada Husića koji je na zadnjem Svjetskom prvenstvu ušao u konkurenciji osam najboljih, a na olimpijskoj listi se nalazi među 80 takmičara. Prepoznali smo njegov potencijal, a kako nema stipendiju, osigurali smo novac za njegove naredne nastupe i putovanja, a sve s ciljem osvajanja bodova i ispunjenja norme za OI u Tokiju - rekao je Rađo.