open-navfaktor-logo
search
Stav SDS-a
Šarović o koaliciji: Saradnja sa sarajevskom "Trojkom" postoji, nema potrebe za formalizacijom
Lideri sarajevske "Trojke" Elmedin Konaković, Predrag Kojović i Nermin Nikšić nedavno su kazali da sa liderima SDS-a, PDP-a i DNS-a dogovaraju koaliciju koja bi se na izborima u jesen naredne godine suprotstavila vladajućim strankama, odnosno SNSD-u i SDA, dok se HDZBiH i Dragan Čović uopće ne spominju.
06.05.2021. u 16:03
get url
text

Konaković, Kojović i Nikšić su gostujući na Face TV-u naveli da će uskoro biti prvi sastanak čelnika velike koalicije SDS-a, PDP-a, DNS-a, NiP-a, NS-a, SDP-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao nam je danas da nikakav poziv nisu dobili, ali je kazao i da je saradnja sa strankama takozvane sarajevske "Trojke" odavno prisutna na pojedinačnim stvarima i nema potrebe da se to formalizuje.

VEZANI TEKST - "Trojka" u "savezu nade" sa Karadžićevim SDS-om, PDP-om i Nešićem kojem BiH nije domovina

- Imamo normalnu komunikaciju i dobro se razumijemo, imamo saradnju u Parlamentu BiH. Ta je saradnja odavno prisutna, doduše na pojedinačnim stvarima. Nije potrebno da se to formalizuje. Pretpostavljam da i oni razmišljaju slično. Ne opterećujemo se nekom formalizacijom – rekao je Šarović.

Dodao je da zna da se o tome govori proteklih dana, te da su dobrodošli razgovori o pitanjima o kojima imaju zajednički interes.

- Nismo došli do neke forme da se bavimo savezima ni koalicijama. Nikada ni ranije nismo pravili predizborne saveze. To se radi poslije izbora, ali razgovori su uvijek dobrodošli – kazao je Šarović.

Istakao je da je koalicija prejaka riječ, te da pojedinačni razgovori mogu biti i intenzivirani, ali da nisu ni razgovarali da prave formalne saveze u ovom trenutku.

Krajem aprila su Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, lideri trenutno opozicionih SDS-a, PDP-a i DNS-a, na Jahorini održali su sastanak na kojem su dogovarali zajednički nastup na Općim izborima 2022. godine. Oko kandidata za Predsjedništvo BiH i poziciju predsjednika RS-a nisu se mogli složiti, ali su najavili da će dalje nastaviti razgovarati.

Šarović je danas ponovio da nema kandidata za Predsjedništvo BiH, te da je zaključeno da pitanje pojedinačne i stranačke kandidature ostave kada za to dođe vrijeme.

- Sada treba da iskoristimo vrijeme za kreiranje politika i ciljeva. To sigurno, što se tiče SDS-a, ne dolazi u obzir do kasne jeseni, do kraja godine. To je poruka i za partnere – dodao je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.