Komentirajući najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o velikom investicionom ulaganju u entitet RS u naredne tri godine, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ističe da je taj plan potpuno nerealan i neostvariv, i da je riječ o čistom populizmu i jeftinom kopiranju investicionog plana Srbije.

- To je ustvari jeftini pokušaj kopiranja petogodišnjeg plana investiranja Republike Srbije, isključivo zbog priče koju biračima žele plasirati u ovoj, izbornoj godini, bez bilo kavih realnih procjena, utemeljena i argumenata. Ovako, u korupciji zarobljeni RS, nažalost danas je nesposoban za iole ozbiljniji investicioni plan. U ovom trenutku, Vlada RS-a se može samo dalje kreditno zaduživati, ali i to zaduživanje ima svoje ograničene limite - naglašava Šarović.

S druge strane, ističe Šarović, zbog pogrešno vođene investicione politike i zbog nažalost, opće loše percepcije o RS-u kao investicionoj destinaciji, a koja je stvorena u zadnjih desetak godina, RS nije atraktivan za ulaganja posebno kada su u pitanju direktne investicije. Svi pokazatelji pokazuju da je taj bh. entitet u tom smislu najgori u regionu, a time najgori i u Evropi.

Šarović navodi da tako pokazatelji u 2018. godini govore da od ukupnih stranih investicija u cijeloj BiH na RS otpada svega deset posto ili nevjerovatno mizernih 48 miliona KM, a slični su pokazatelji i u ostalim proteklim godinama.

- Kako onda da se sada nadamo i vjerujemo u nekakav navodni „investicioni bunt i procvat zemlje“ - pita Šarović i naglašava da je za RS i narod najvažnije radikalno mijenjati politiku i ukupan investicioni ambijent, kako bi se stvorili osnovni, ključni uslovi za istinski ekonomski razvoj i napredak.