Na konferenciji za medije nakon sastanka, učesnici su rekli da svi akteri procesa traganja za nestalim osobama u BiH moraju da ulože maksimalne napore da se ovo pitanje okonča.

Poručeno je da vlasti moraju da iznađu političku volju i osiguraju da se sve agencije uključe u proces traganja za nestalim osobama, ali i da im se stave svi potrebni resursi na raspolaganje. Samo tako će porodice nestalih konačno moći ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, istakao je kako je BiH potrebna jasna strategija za rješavanje sudbine nestalih osoba u BiH koja će podrazumijevati viziju, misiju, vremenski okvir kao i strateške ciljeve i aktivnosti.

- Mi smo takvu strategiju odnosno njeno kreiranje i predložili Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a nosioci te strategije bi trebali biti Institut za nestale osobe BiH i samo Ministarstvo - kazao je Kulaglić.

On je dodao i da je potrebno osigurati potpunu implementaciju Zakona o nestalim osobama u BiH.

- Nikada nije uspostavljen Fond za porodice nestalih osoba te je time uskraćena i pomoć porodicama koje i 25 godina nakon rata traže posmrtne ostatke svojih najmilijih - rekao je Kulaglić.

On je još jednom je apelovano na sve one koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata, da o tome konačno progovore.

Nikola Perišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe BiH, istakao je kako se Institut odnosno proces traganja za nestalim suočava s mnogim izazovima kao što je nedostatak relevantnih i tačnih informacija o lokacijama grobnica kao i nedostatak materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za okončanje ovog procesa.

- Također, bez saradnje institucija na svim nivoima po ovom pitanju, posmrtni ostaci se neće pronaći. Kada to kažem mislim na sve institucije obzirom da se u Federaciji traže žrtve srpske nacionalnosti i dok se na području Republike Srpske traže nestali Bošnjaci i Hrvati. Bez saradnje, otvaranje svih arhiv ali i korištenja novih tehnologija ovaj proces nećemo moći dovesti do kraja - kazao je Perišić.

Elmir Camić, šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/ križa u BiH, rekao je kako je pandemija, koja je u protekloj godini zavladala, uvećala neizvjesnost s kojom ionako žive porodice nestalih.

- Članica jednog udruženja jučer je ovdje rekla da je u protekloj godini bila na sahrani devet članova iz svog udruženja, a da se na toj općini u prošloj godini nije identifikovala niti jedna žrtva. Strah da za života neće pronaći svoje najmilije sada je još i veći - istakao je Camić dodajući da MKCK nastavlja svoje aktivnosti i učešće u procesu traganja za nestalim osobama te da se tome moraju priključiti svi akteri ovog porocesa.

Metthew Holiday, šef Programa za Zapadni Balkan Međunarodne komsije za nestale osobe BiH, pohvalio je Savjetodavni odbor čiji se mandat bliži kraju te istakao kako ICMP i dalje nastavlja sa aktivnostima odnosno identifikacijama posmrtnih ostataka nestalih osoba.

- Nedavno smo identifikovali putem DNK metode žrtve koje su ekshumirane na području Bugojna, nakon više od 25 godina od njihovog nestanka. Mislim da je upravo ovo razlog zbog koje porodice ne trebaju da gube nadu - poručio je Holiday.

On je dodao i da najveći autoriteti u ovoj zemlji trebaju da pronađu političku volju da se pitanje nestalih konačno riješi te da bi adekvatna strategija mogla biti put u to.