Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski primio je danas u Ohridu lidere susjednih zemalja, kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zvaničnom prijemu prisustvovali su i predsednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Priština - Beograd Miroslav Lajčak.

- Imam čast i zadovoljstvo što Ohrid domaćin sastanka na visokom nivou dijaloga između Kosova i Srbije, koji predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti - rekao je premijer Kovačevski na konferenciji za novinare, gde je obavijestio da su sastanci u okviru dijaloga u toku.

Premijer Kovačevski je imao odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, prije početka dijaloga, poželjevši im uspješan sastanak.

- Jutros sam, na moj zahtjev, održao odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Lično sam želio da im ukažem na značaj koji mi, kao susjedna država Srbije i Kosova, pridajemo ovom sastanku, kao i da im poželim uspjeha u dijalogu - rekao je Kovačevski.

Dodao je da je ohrabrio strane da budu konstruktivne i da imaju produktivan dan.

Borrell i Lajčak su se najprije sastali s Vučićem, a potom i s Kurtijem. Na kraju će biti održan zajednički sastanak. Očekuje se da se dvije strane usaglase o aneksu prijedloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvuje specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Premijer Kovačevski je na konferenciji za novinare istakao i da je zemljama zapadnog Balkana mjesto u EU i da je sada pravi trenutak da se ubrza integracioni proces za cio Zapadni Balkan.

- Želim da istaknem da Republika Sjeverna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina ovog dijaloga. Sjeverna Makedonija je danas prepoznata kao cijenjeni partner u međunarodnoj zajednici i faktor stabilnosti u regionu - rekao je Kovačevski.

Poslije posljednjeg sastanka na visokom nivou održanog 27. februara u Briselu, visoki predstavnik Borrell rekao je da su se dvije strane složile s tekstom EU prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i da se o njemu neće dalje diskutovati. EU je tada objavila i tekst EU prijedloga.

Taj sporazum u Briselu nije potpisan, iako je Kurti rekao da je kosovska strana izrazila spremnost da ga potpiše. Međutim, srbijanska strana nije želela da se prijedlog potpisuje.