open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Šatorović: Imamo podršku Komisije Zastupničkog doma za mijenjanje Zakona o radu
Zakonodavno-pravna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 25. maja prihvatila je Inicijativu Saveza samostalnih sindikata BiH za izmjene i dopune Zakona o radu, potvrdio je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.
27.05.2021. u 20:40
get url
text
Selvedin Šatorović

Sugeriše se Domu naroda da stavi na dnevni izmjene Zakona o radu

- Savez samostalnih sindikata BiH je analizom sveukupnog stanja u oblasti radničkih prava, a naročito za vrijeme pandemije izazvane COVID-19, došao do poražavajućih rezultata gdje radnik nema adekvatnih mehanizama u smislu zakonskih rješenja kako bi zaštitio svoj rodno-pravni status, a poslodavci u cilju zaštite svog kapitala obespravili na desetke hiljada radnika. U tom kontekstu Savez samostalnih sindikata BiH je angažirao Ekspertni tim koji je imao zadatak da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koje bi se u vidu inicijative uputile socijalnim partnerima, ali i predstavnicima zakonodavne vlasti, a koje bi imale pozitivan efekat kako za radnike tako i za poslodavce - podsjetio je Šatorović.

Objašnjava da je na 11. redovnoj sjednici Odbora za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 23. aprila razmatrana ova inicijativa, te su usvojeni zaključci kojim se prihvata Inicijativa SSS BiH za izmjene i dopune Zakona o radu, te da se sugeriše Domu naroda Parlamenta FBiH da na prvoj narednoj sjednici na dnevni red uvrsti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Ovi zaključci su proslijeđeni Zakonodavno-pravnoj komisiji Zastupničkog doma FBiH.

- Dana 25. 5. 2021. godine održana je 28. sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma FBiH gdje je razmatrana Inicijativa Sindikata BiH, te je Komisija je jednoglasno usvojila Inicijativu SSS BiH za izmjene i dopune Zakona o radu te da se upute u dalju proceduru. Moram kazati kako je ovo je još jedan u nizu uspješnih koraka ka ostvarenju postavljenog cilja Saveza u borbi za bolji položaj radnika i nadamo se da ćemo snagom argumenata i uz podršku zastupnika kako u Zastupničkom tako i u Domu naroda Parlamenta FBiH postići svoj konačni cilj - kazao nam je Šatorović.

Godišnje maksimalno 184 sata prekovremenog rada

Podsjećamo, neke od predloženih izmjena Zakona o radu su da se u pravilu zaključuju ugovori o radu na neodređeno radno vrijeme, a da ugovori na određeno vrijeme budu samo za pojedina radna mjesta gdje se radi zamjena onih koji su opravdano odusutni - na bolovanjima ili iz nekih drugih razloga.

VEZANI TEKST - Šatorović: Pripremljen prijedlog izmjena Zakona o radu po mjeri radnika

Među predloženim izmjenama je da se "umjesto 72 sata za sedmicu dana, kako je to Vladinim prijedlogom definirano, odredi maksimalan broj prekovremenog rada za cijelu godinu i to je 184 sata u toku kalendarske godine".

Također, jasnije je definirano i to da radnik ima pravo da odbije da radi ukoliko mu prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu.

Dopunjen je i član zakona "gdje se zabranjuje poslodavcima da otkažu ugovor o radu zbog stanja prirodne nesreće ukoliko su koristili subvencije od Vlade FBiH, vlada kantona ili bilo kog drugog nivoa vlasti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.