open-navfaktor-logo
search
Šef Delegacije EU-a u BiH
Sattler: Vraćamo ljude na dijalog te u rad državnih institucija, u protivnom razmatrat će se sankcije
Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU-a za BiH Johann Sattler poručili su u srijedu iz Mostara da su fleksibilnost i odgovornost ključne stvari i da su moguće te da će SAD zajedno s EU-om nastaviti raditi na svim otvorenim pitanjima u BiH.
12.01.2022. u 15:32
get url
text

Govoreći o reformama izbornog zakona u BiH, obojica su ocjenili da je posljednja šansa onoga što su HDZ i SDA izrazili prije više od 18 mjeseci, a što se odnosi na Predsjedništvo i provedbe presuda Evropskoga suda za ljudska prava.

- Unapređenje odnosa Bošnjaka i Hrvata važno je i ono na čemu radimo predano, odnosno da svako ima pravo kandidirati se na pozicije vlasti u skladu s presudama Evropskog suda - kazao je Sattler.

Prema njegovim riječima, važno je ustanoviti pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora.

- Ono što smo pred Božić vidjeli jeste izostanak i volje i približavanja stavova - podsjetio je on.

Stoga je pozvao sve aktere ovoga procesa da iskoriste priliku i da dođu do kompromisa.

Nelson je također potvrdio da će izbora ove godine biti, a ono što je važno je da budu održani s više integriteta i da građani vjeruju da je njihov glas bitan.

- Radimo i tražimo da dođe do izborne reforme i s tehničke i s administrativnog i zakonodavnog nivoa kako bi se uklonile slabosti koje se vide iz jedne izborne godine u drugu – dodao je Nelson.

Obojica su osudili proslavu neustavnog dana Republike Srpske 9. januara.

- EU je jasna po tom pitanju. Takvi postupci su ponovo povećali napetosti među zajednicama širom zemlje i dalje produbili političku krizu. To je suprotno onim evropskim vrijednostima koje želimo da vidimo i apsiraciji ove zemlje da se pridruži EU-u – podvukao je Sattler.

Istaknuo da EU, osim što je spremna pomoći u dijalogu, na raspolaganju ima i okvir za uvođenje sankcija i uskraćivanje pomoći.

- Mi imamo sve alate na raspolaganju. Sankcije postoje, ali ono što mi radimo i što je naš zadatak je da vraćamo ljude na dijalog te u rad državnih institucija. Međutim ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari se razmatraju, ali mi se nadamo da će razum prevladati i da političari zaista neće protraćiti cijelu ovu godinu 2022. koja jeste izborna godina, na skupljanu svojih političkih poena - poručio je Sattler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.