open-navfaktor-logo
search
Akt u pripremi
Sattleru novi zakon o javnom okupljanju u KS značajan, Katica oprezan: Postoje neusaglašenosti oko nekih pitanja
Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler kazao je da je novi zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevu jedan od uvjeta za daljnje evropske integracije, te da se kroz ovo zakonsko rješenje mora osigurati provedba zagarantiranih ljudskih prava.
13.03.2022. u 16:33
get url
text

Naime, Sattler je iskazao poseban interes za novi zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevu, koji je u pripremi, na što je ukazao prilikom sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Tim povodom pitali smo ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katicu u kojoj je fazi izrada ovog zakona i koji je njegov značaj za KS.

- Mi smo u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova formirali radnu grupu, imamo predstavnika iz Uprave policije, eksperte iz te oblasti, imamo aktivno učešće predstavnika međunarodne zajednice, Delegacije EU-a, OHR-a, Američke amabsade. U toku je rad na zakonu, ali došlo je do neusaglašenih stavova po pitanju spontanih javnih okupljanja. Radi se o tome da se zagovara stav da se može vršiti spontano javno okupljanje na području KS bez da se to najavi nadležnom policijskom organu što predstavlja, posebno u današnje vrijeme, sigurnosni rizik, jedna takva odredba u zakonu – kazao je Katica.

Katica je kazao da je značajan ovaj zakon i da se njime uređuje pitanje javnog okupljanja i da može biti usaglašen i sa propisima u EU.

- Međutim, spontana javna okupljanja predstavljaju pitanje oko kojih nisu usaglašeni predstavnici Uprave policije, eksperti i predstavnici međunarodne zajednice. Dok se to pitanje ne riješi, ovaj zakon se neće moći uputiti u dalju proceduru – kazao je Katica.

Naveo je da smatra da nije možda vrijeme za donošenje takvog zakona jer su sve oči uprte u sigurnost na cijeloj planeti, a naročito na području Evrope i Bosne i Hercegovine.

- Ne mislim da je dobro vrijeme za donošenje takvog zakona, ali radna grupa postoji, radi i treba riješiti otvorena pitanja koja su problematična – zaključio je Katica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.