open-navfaktor-logo
search
Odbijeni na Vladi
Sazvan Kolegij: Izvještaji kantonalnih institucija uskoro pred Skupštinom TK
Moj prijedlog će biti da sjednica Skupštine bude zakazana za 17. oktobar, dakle onako kako zakon propisuje, deset dana nakon Kolegija - kaže Vujović
04.10.2019. u 20:50
get url
text
Skupština Tuzlanskog kantona

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović potvrdio je za Faktor da je za ponedjeljak sazvao sjednicu Kolegija. Kolegij bi trebao razmatrati materijale za narednu sjednicu Skupštine TK, a među predloženim materijalima naći će se i izvještaji o radu kantonalnih organa, ustanova i javnih preduzeća u 2018. godini.

- Pored nekih nacrta i izmjena zakona te informacija, za dnevni red ću predložiti i izvještaje o radu preduzeća. Moj prijedlog će biti da sjednica Skupštine bude zakazana za 17. oktobar, dakle onako kako zakon propisuje, deset dana nakon Kolegija - kaže Vujović.

Podsjećamo, Vlada TK je na vanrednoj sjednici održanoj 24. septembra odbila da prihvati izvještaje Kantonalne agencije za privatizaciju, Komisije za koncesije TK, Pedagoškog zavoda TK, JU Odgojni centar TK, Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo TK, JU Služba za zapošljavanje TK, JP Radio televizija TK, JP Međunarodni aerodrom Tuzla, JU Zaštićeni pejzaž "Konjuh" Banovići, Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost "Spreča," JU Veterinarski zavod TK, Kantonalne uprave civilne zaštite, JP Šume Tuzlanskog kantona, JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, JZU Opća bolnica "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica, kao i Informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.

Neusvajanje izvještaja o radu preduzeća mogu biti uvod u smjenu direktora, ali i povod za turbulencije unutar parlamentarne većine. Zastupnik SDA Bego Gutić u posljednje vrijeme iznosio je i kritike na račun Vlade, koju predvodi kadar ove stranke Denijal Tulumović.

- Bego Gutić je i dalje naš član i njegovi istupi nisu povod za bilo kakve probleme kada je u pitanju većina. Što se toga tiče mi smo stabilni. Nema promjene broja, nas je ukupno 19 i nema naznake da je nešto poljuljano. On je imao drugačije mišljenje o nekim stvarima, ali je na posljednjoj sjednici Skupštine glasao istovjetno kao i Klub SDA - kaže Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Većina u TK broji 19 ruku, od toga je devet zastupnika SDA, tri DF-a, po dva SBB-a, SBiH i Socijaldemokrata te zastupnik Smajo Mandžić koji je napustio PDA i priključio se većini.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.