open-navfaktor-logo
search
Odluka Predsjedništva
SBB ostao bez zastupnika u TK: Nedžad Hamzić i Lejla Vuković isključeni iz stranke
Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) na današnjoj je sjednici usvojilo i zaključak prema kojem su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) Nedžad Hamzić i Lejla Vuković, zbog nepotizma, klijentelizma i glasanja za zakone koji su nanijeli veliku političku štetu stranci, isključeni iz SBB-a, saopćeno je nakon sjednice Predsjedništva.
10.03.2022. u 17:44
get url
text
Nedžad Hamzić i Lejla Vuković

Podsjećamo, zastupnica Lejla Vuković, skupštinska tijela je prije više od 10 dana obavijestila o tome da više ne pripada Klubu zastupnika SBB-a, a za Faktor je potvrdila da je napustila stranku. Tako da njeno isključenja u suštini ne mijenja praktično ništa.

VEZANI TEKST - Burno unutar SBB-a u Tuzlanskom kantonu: Odlasci, ostavke i interna istraga

- Jednoglasan stav o isključenju Hamzića i Vuković donesen je nakon što je Predsjedništvo prihvatilo izvještaj Radne grupe SBB-a, koja je utvrdila činjenice, odnosno nepotizam i klijentelizam, koji se direktno odnose na Hamzića i Vuković - navode iz SBB-a.

Hamzić je, kaže se u saopćenju, koristeći stranačku i zastupničku poziciju, između ostalog, zapošljavao članove uže porodice i druge sebi podobne ljude, zbog čega je potvrđena i optužnica protiv tri osobe. Vuković je, navodi se, uživajući poziciju kantonalne zastupnice i dopredsjednice predsjednika Skupštine TK, za sebe izlobirala zaposlenje, odnosno odlično plaćeno radno mjesto u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, ali i neke druge pozicije za bliske osobe.

- Želeći da pogoduje užem članu porodice, Hamzić je inicirao i lobirao za SBB-u apsolutno neprihvatljive izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK, prema kojima bi se prosvjetnim radnicima s potvrđenom sudskom optužnicom teže krivične odgovornosti omogućilo da nastave raditi s djecom, bez suspendiranja s radnog mjesta - navedeno je nakon sjednice Predsjedništva stranke.

SBB i prije isključenja oba svoja zastupnika iz stranke više nije presudan faktor za vlast u TK, a za novu Kantonalnu vladu, u Skupštini su glasali zastupnici Stranke demoktaske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH te nezavisni zastupnici Lejla Vuković i Smajo Mandžić.

Međutim, tri vijećnika SBB-a prevaga su u Gradskom vijeću Tuzle, a isključeni Hamzić bio je predsjednik SBB-a u Tuzli. Hoće li svi vijećnici nastaviti podržavati većinu kojom upravlja SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović, ostaje da vidimo. Zanimljivo je da je jedan od SBB-ovih vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle Omer Delalić, optužen upravo zbog zapošljavanju Hamzićeve supruge u Saobraćajnoj školi u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.