open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u UN-u
Schmidt iz izvještaja izbacio kritike o ef. Kavazoviću: Reis je iskusio napade tokom rata i sada je uključen u dijalog, ja to cijenim
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je predstavio 63. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u BiH.
10.05.2023. u 16:40
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt u izvještaju UN-u pisao da je "agresivna retorika reisa Kavazovića povećala tenzije", a PTSP...

Izvještaj je već ranije objavljen na web stranici Ureda visokog predstavnika u cijelosti, u kojem je, između ostalog, Schmidt kritikovao izjavu reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koja se odnosila na odbranu BiH. 

Međutim, Schmidt je očigledno reterirao nakon oštrih kritika javnosti u BiH, pa je tako u Vijeću sigurnosti UN-a istakao doprinos reisa Kavazovića. Kritika koja je ranije postojala u izvještaju nije spomenuta na sjednici.

- Časni reis je osobno iskusio napade i poniženja tokom rata i sada je uključen u dijalog i pomirenje i ja to cijenim - naveo je Schmidt čitajući izvještaj.

U izvještaju se navodi da vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nastavljaju s podrivanjem institucija BiH i da predsjednik RS-a Milorad Dodik "truje političku klimu u tom entitetu i cijeloj državi". 

Ambasador Rusije Vasily Nebenzya pri Vijeću sigurnosti UN-a na početku je izrazio neslaganje sa prisustvom te obraćanjem visokog predstavnika.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović napustila je zasjedanje tokom obraćanja Schmidta.

Ambasador Brazila u Vijeću sigurnosti pozivao je sve domaće lidere da prestanu sa secesionističkom retorikom.

Ferit Hoxha, ambasador Albanije pri UN-u, pozdravio je dodijeljivanje kandidatskog statusa BiH navodeći kako ima pozitivan utjecaj na cijeli region.

- Svi pokušaji da se historija izmjeni moraju biti zaustavljeni. Historija ne može biti poništena, može samo pomoći da se razumije kolektivna prošlost. Izražavamo duboku zabrinutost razvojem u Republici Srpskoj koji krše Ustav BiH - kazao je.

On navodi kako lideri i političari iz RS-a izgleda da su zaboravili konsekvence entičke podjele.

- Izgleda kao da zaboravaljaju vrijednost države. Region je platio cijenu u prošlosti iako su mnoge rane još uvijek otvorene. Oni su u krivu i moraju se probuditi jer ove integracije su prošlost. Operacije u dobroj vjeri su budućnost. Niko nikada neće biti u mogućnosti da izgradi održivu budućnost u Evropi glorifikujući ratne zločince, negirajući genocid i investirajući u govor mržnje i diskriminaciju zemlje - dodao je Hoxha.

 Zabrinutost zbog se secesionističke retorike koja dolazi od lidera u RS-u izrazio je ambasador Velike Britanije. Pozivao je sve aktere u BiH da koriste konstruktivnu politiku u narednom periodu te da rade zajedno.

Ambasador Kine pri Vijeću sigunrosti UN-a istakao je da kako je stav Kine prema visokom predstavniku i OHR-u je isti.

- Mora biti istaknuto kako da je nametanje jednostranih sankcija koje nisu odobrene od strane Vijeća sigurnosti UN-a nemaju pravnu podršku u kontekstu međunarodnog prava. To neće pomoći da se prevaziđu razlike i može čak intenzivirati tenzije - poručio je ambasador Kine. 

Rusija je imala žestok stav i kritizirala zapadne zemlje zbog njihovog odnosa prema BiH. Predstavnik Rusije pozvao je na ukidanje Ureda visokog predstavnika, koji je prema njima bio nelegitiman, i optužio zapadne zemlje da se kolonijalno ponašaju prema BiH.

- Situacija u BiH je ušla u novu, ekstremno opasnu fazu. Zapad je postao direktno umješan u domaću političku krizu. Ozbiljno smo zabrinuti destruktivnim djelovanjem samoprozvanog visokog predstavnika - naveo je ambasador Rusije.

Ambasadorica Francuske pozvala je političke predstavnike u BiH da se ponašaju odgovorno.

- Pozivamo sve političke lidere da suzdrže bilo kakve secesionističke retorike ili poteza koji štete suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH - poručila je ona.

 Francuska je također pohvalila napore države u borbi protiv korupcije, što je važno za unapređenje vladavine prava i borbu protiv diskriminacije.

Predstavnik SAD-a izrazio je posebnu zabrinutost zbog međuetničkih tenzija i secesionističkih pokušaja predsjednika Milorada Dodika nakon što je tražio nadgledanje međuetničke granice policijskih snaga u Republici Srpskoj što dovodi do stvaranja podjela.

SAD su također pozdravile napore BiH u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije. Međutim, također su izrazili zabrinutost zbog dešavanja u Republici Srpskoj. SAD su pozvale sve političke lidere u BiH da sarađuju kako bi se unaprijedila stabilnost, ekonomski razvoj i demokratske vrijednosti u zemlji.

Predstavnik Srbije Nemanja Stevanović naveo je kako ne postoji prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine.

- To je slučaj posljednjih 27 godina i uprkos svim političkim prepirkama, tako je i danas - dodao je.

Kako je dodao stabilnost BiH je direktan rezultat mnogo kritiziranog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Srbija vjeruje kako je poštivanje Dejtonskog sporazuma nužno za izgradnju međunarodnog povjerenja i funkcionalnost BiH. Svaki jednostrani potez rezultira u novom izazovu. Jedini put naprijed po svakom pitanju je kroz dijalog i dogovor. Srbija je posvećenja očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH - kazao je.

Predstavnik Hrvatske čestitao je BiH na dobijanju kandidatskog statusa te formiranju državne i federalne Vlade.

- Hrvatska podržava rad visokog predstavnika Schmidta posebno u pogledu unapređenje i funkcionalnosti političke stabilnosti u BiH. Svi politički akteri u BiH moraju u potpunosti biti svjesni svoje odgovornosti i poštovati autoritet visokog predstavnika i OHR-a - istakao je.

Dodao je kako bi politički lideri u BiH trebali pokazati odlučnosti i političku volju uz punu odgovornost za budućnost zemlje te nastaviti sa ciljem da se upotpuni rad na ustavnoj i izbornoj reformi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.