Držeći govor na univerzitetu u Pragu, Scholz je osudio rat Rusije protiv Ukrajine i ustvrdio da sukob također cilja na Evropsku uniju (EU) i njene demokratske ideale.

- Naša Evropa je ujedinjena u miru i slobodi, otvorena je za sve evropske narode koji dijele naše vrijednosti - naglasio je Scholz i pozvao na strateški pristup proširenju EU-a, uzimajući u obzir geopolitičku realnost.

Dodao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja Zapadnog Balkana, pripadaju EU-u i dio su slobodne i demokratske Evrope.

- Njihovo članstvo u EU-u je u našem interesu - rekao je njemački kancelar.

Izrazio je podršku prijedlogu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o stvaranju Evropske političke zajednice, ali je istakao da ovaj novi forum ne može biti alternativa članstvu zemalja kandidata u EU-u.

- Ovakvo grupisanje nije alternativa predstojećem procesu proširenja EU i veoma mi je važno da to još jednom naglasim. Dali smo riječ zemljama kandidatima, a u slučaju zemalja Zapadnog Balkana to je bilo prije skoro 20 godina. I ove riječi moraju biti praćene djelima - rekao je Scholz.