Scholz je nakon sastanka s premijerom Albanije Edijem Ramom u Berlinu istakao da države zapadnog Balkana imaju strateški značaj za Njemačku, te da su važne i za stabilnost regiona i cijele Evrope.

Rekao je da se Njemačka zalaže za što skoriji početak pregovora o članstvu u EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što smatra "zajedničkim interesom".

Napominjući da sve države zapadnog Balkana imaju koristi od regionalne saradnje, Scholz je kazao da će oživjeti Berlinski proces.

Dodao je da Albanija igra konstruktivnu ulogu na međunarodnom nivou i podržava zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijedi regionalna saradnja i eurointegracija regije.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano šest samita, u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017), Londonu (2018) i Poznanu (2019).