- Od trenutnih 554 potvrđenih osoba za glasanje putem pošte, njih 312 je iz Srbije, a i iz svih drugih zemalja širom svijeta 242 osobe. Među prijavljenima za glasanje iz Srbije nalaze se i Bošnjaci: Dizdarević Biba, Mustafić Almir, Ramić Amel, Ramić Melisa, Salkić Behija, Salkić Osman i Smajlović Kemal. Ostaje dilema da li su se ovi ljudi prijavili zato što žive u Srbiji ili će na dan izbora biti u Srbiji ili je ipak došlo do krađe njihovog identiteta, obzirom da su neki sa stalnim boravkom u Bratuncu, a neki trenutno borave u Francuskoj - sopćeno je iz SDA Bratunac.

Oni pozivaju navedene Bošnjake, ukoliko sumnjaju u krađu njihovog identiteta da izvrše prijavu policiji, ali i Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) te dodaju da stoje na raspolaganju za pružanje svake vrste pravne pomoći u borbi protiv ovakve vrste zloupotreba.

- Najstariji registrovani glasači iz Srbije su Savić Velinka rođena 1929. godine i Lukić Milena rođena 1927. godine i one nisu jedine, puno je tu osoba njihove generacije, do 1940. godine. Među najmlađima su osobe rođene 2001. i 2002. godine. Izbijanjem agresije na našu zemlju svi Bošnjaci Bratunca su protjerani. Veliki broj njih se danas nalazi u zemljama širom svijeta. Procjenjuje se da je preko 10.000 Bošnjaka Bratunca trenutno izvan Bratunca i Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju.

Inače, izborima za područje općine Bratunac, ali i cijelog Podrinja redovito glasa više glasača iz Srbije putem pošte nego iz ostalih zemalja.

- To je prije svega zbog činjenice da se redovno dešavaju zloupotrebe ovoga prava. Nažalost gotovo je pa evidentno da će i ove izbore obilježiti malverzacije i zloupotrebe sa glasanjem putem pošte iz Srbije i Hrvatske, kako je tako je i ranijih godina bilo. Krajnje je vrijeme da se nadležni organi pozabave ovim pitanjem i mi ih javno pozivamo da to urade jer u nekim lokalnim zajednicama glasanje putem pošte odlučuje ko će biti izabran za načelnika, ko će imati koliko odbornika i utiče na nacionalnu strukturu skupština što je redovito na štetu Bošnjaka na ovom području - zaključeno je u saopćenju SDA Bratunac.