Srijeda, 07.06.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

SDA najavila novi zakon o visokom obrazovanju u KS, govorili i o uhljebljavanju kadrova NiP-a

Kantonalni odbor SDA Sarajevo održao je danas konferenciju za medije gdje je bilo govora o projektima koje planiraju provesti nakon izbora, ali i o aktuelnoj političkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Prisutnima se obratio aktuelni zastupnik u Skupštini KS i nosilac liste SDA za Skupštinu KS Mahir Dević te je najavio reforme u visokom obrazovanju.

- Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o visokom obrazovanju. Mi smo bili protiv toga i jako smo ga kritikovali. Po ovom zakonu rektor može sam sebe imenovati za dekana fakulteta, te istovremeno obnašati funkciju i rektora i dekana. To nije dobro i takav princip ne podržavamo. Usvojit ćemo novi zakon o visokom obrazovanju. Interesi studenata bit će u fokusu tog novog zakona. Usvojit ćemo i zakon koji će se zvati zakon o studentskom standaradu i radu kako bismo omogućili studentima da paralelno rade i studiraju - kazao je Dević.

Dević je najavio i osnivanje srednje škole za informacione tehnologije.

- Sve vannastavne aktivnosti Kanton Sarajevo treba davati besplatno. Mi smo to u stanju, naš budžet je jako visok - naglasio je Dević.

Govorio je i o ekonomskim reformama. 

- Efekte ekonomskog rasta želimo podijeliti s građanima. Svako povećanje prihoda će pratiti jasne informacije koliko je od toga podijeljeno s mladima, poduzetnicima i radnicima. Aktuelna vlast je potrošila milione maraka mimo Zakona o javnim nabavkama. Još jedan zakon koji najavljujemo je zakon o strateškim investicijama u KS - istakao je Dević, te dodao:

- Aktuelna vlast je obećala građanima transparetnost, borbu protiv korupcije i nestranačko zapošljavanje. Za vrijeme njihovog mandata možemo samo spomenuti listu uhljeba. Tu je tridesetak ljudi samo iz Naroda i pravde. Pet kandidata za načelnike na prošlim izborima je sada na direktorskim pozicijama - rekao je Mahir Dević.

Kandidat za Skupštinu KS i bivši ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je izgradnju saobraćajnica i nastavak gradnje tramvajske pruge, te je istakao da će se intenzivno raditi na unapređenju saobraćaja u ovom kantonu.

Kada je u pitanju sport, Kalem smatra da aktuelna vlast nije dovoljno pomogla FK Željezničar, FK Sarajevo i KK Bosna, te da će se nakon izbora ta praksa promijeniti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh