open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
SDA odgovorila SDP-u: Nećemo dozvoliti da stranka čiji potpredsjednik slavi 9. januar degradira lik i djelo Alije Izetbegovića
Kantonalni odbor Stranke Demokratske Akcije Sarajevo, povodom zlonamjernog oglašavanja SDP-a BiH o postavljanju spomenika sa citatima prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u sarajevskoj Gimnazijskoj ulici, se oštro protivi SDP-ovom pokušaju degradiranja časnog lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.
21.09.2020. u 22:00
get url
text

Kako navode, iako je SDP krenuo u preuranjenu kampanju za lokalne izbore usmjerenu protiv načelnika opštine Centar Nedžada Ajnadžića, KO SDA zahtjeva da se SDP suzdrži od vrijeđanja lika i djela prvog predsjednika Republike BIH Alije Izetbegovića, a samim tim i osjećaja građana općine Centar, Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine.

- SDA je u periodu nakon agresije, razaranja i opsade od Sarajeva napravila ekonomski centar jači od manjeg bh. entiteta i prostor na kojem prava i slobode uživaju svi njegovi građani te kontinuirano daje podršku razvoju kulture i promovisanju vrijednosti koje je afirmisao i naš predsjednik, a načelnik Ajnadžić, nakon što je obnašao komandne funkcije tokom agresije i taj period završio sa činom generala, danas doprinos izgradnji bolje lokalne zajednice i društva daje sa pozicije uspješnog načelnika.

Iako je SDP četvrta stranka po snazi u Kantonu Sarajevo, SDA neće dozvoliti da časno ime i ostavština prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine bude predmet njihove predizborne kampanje i borbe za lokalne budžete. Rezultat njihovog današnjeg politikanstva je oduševljenje dijela srbijanskih medija koji su etablirani kao promotori velikosrpke politike kao i uobičajena podrška njihovog dokonog koalcionog partnera Elmedina Konakovića - navode iz sarajevske SDA.

Dodaju da se SDA u svom programu i djelovanju zalaže za slobodu misli i riječi ali odlučno odbacuje da stranka čiji potpredsjednik Vojin Mijatović javno slavi 9. januar drži moralne i druge lekcije o bilo čemu a ponajmanje da se bavi analizom lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

SDP se danas oglasio saopćenjem u kojem su "pozvali SDA da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječe uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu".

Kako su naveli, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić "kada je odlučio uzurpirati javni prostor 'citatima' Alije Izetbegovića nije bio ni svjestan kakvu je blamažu priredio za sebe".

- On je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju - navedeno je u saopćenju SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.