SDPBiH, stoga, još jednom poziva sve političke stranke, a posebno parlamentarne većine, "da umjesto prepucavanja putem medija odmah otvore dijalog unutar državnih institucija".

Predsjedništvo SDP-a je, kako se navodi, dalo i saglasnost klubovima SDP-a u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da treći put, nakon pokušaja iz 2017. i 2019. godine, upute u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plaći u FBiH koji će osigurati da već u 2022. zagarantovana minimalna plaća bude 750 KM.

- Usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plaći bit će osigurano da konačno radnici u FBiH imaju koliko toliko dostojanstvenu plaću spram sve većih troškova života kao i povećanja iznosa potrošačke korpe.

Predlaganje ovog zakona prvi je korak kada je pitanju set zakona koji će SDP uputiti u proceduru, a koji se direktno tiču poboljšanja životnog standarda naših sugrađana - navode iz SDP-a.

Također iz SDP-a pozivaju  premijera Novalića da osigura kod parlamentarne većine da ispune njegovo javno dato obećanje o povećanju minimalne plaće tako što će podržati SDP-ov prijedlog zakona.

SDPBiH pozdravlja i odlučnost Centralne izborne komisije da krene u proces uvođenja elektronskog brojanja glasačkih listića koje će, kako navode,  u velikoj mjeri vratiti povjerenje u izborni proces u našoj zemlji koji je u velikoj mjeri kompromitiran konstantnim izbornim krađama i nakon zatvaranja biračkih mjesta  prepravljanjem izborne volje građana od strane tzv. "brojača", navodi se u saopćenju.