Za njima nimalo ne zaostaju ni kolege im iz bivšeg Saveza za promjene, zastupnici SDS-a, PDP-a, koji djeluju po istoj matrici.

Potpuno je razumljivo da opozicija glasa protiv u određenim slučajevima, te da bude konstruktivna jer svugdje u svijetu opozicija je korektiv vlasti. Opravdano je i to što opozicija izražava protest zbog neusvajanja budžeta, čime se onemogućava održavanje lokalnih izbora u BiH, ali nije opravdano da se bez ikakvog čvrstog razloga glasa protiv, odnosno mijenja mišljenje u samo sat i po vremena.

Ono što u BiH radi opozicija, nebitno da li u jednom ili drugom entitetu, nema apsolutno nikave veze sa principijelnom političkom borbom u parlamentarnim klupama.

Jer da ima, ne bi zastupnici SDP-a, SDS -a i PDP-a na jednoj sjednici glasali za, na drugoj protiv ili nisu glasali nikako, za identični Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Tako su, na 7. sjednici održanoj 9. jula, zastupnici ove stranke Nada Mladina i Zukan Helez glasali za Prijedlog zakona o Budžetu. Prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić nije glasao, dok Saša Magazinović nije ni prisustvovao sjednici.

Na jučerašnjoj 8. hitnoj sjednici Nikšić je bio suzdržan, Helez i Mladina su glasali za, a Magazinović protiv usvajanja budžeta.

Trebalo je čitavih 90 minuta, pa da Helez i Mladina naprasno promijene mišljenje, te u javnost izađu sa stavom da neće podržati budžet jer su smanjena sredstva namijenjena Ministarstvu odbrane BiH, a time i za ispunjavanje uvjeta iz Programa reformi BiH!?

Posmatraču sa strane, koji nije pratio 7., 8. i 9. sjednicu Zastupničkog doma, ovo bi moglo zvučati kao principijelan stav, te bi mogao izvući zaključak kako je nešto stvarno mijenjano u budžetu.

U sat i po vremena promijenili su mišljenje, bez ikakvog čvrstog argumenta, s obzirom na to da se budžet koji je jučer usvojen nije promijenio niti u jednom zarezu, a kamoli ciframa. Izdavajanja za Ministarstvo odbrane BiH bila su ista i u 11 sati kada je počela 8. sjednica, a i 13 sati kada se održavala 9. sjednica. Ili pak, sedam dana prije.

I Klub zastupnika SDS-PDP slijedio je kolege iz SDP-a.

Na sjednici 9. jula Mirko Šarović i Mira Pekić su podržali budžet, dok Branislav Borenović nije glasao, a Dragan Mektić nije ni došao na sjednicu.

Na jučerašnjoj 8. sjednici Šarović i Borenović nisu glasali, dok su Pekić i Mektić bili suzdržani.

Sat i po kasnije na 9. sjednici niko od njih četvero nije uopće glasao.

Kada je riječ o zastupnicima Naše stranke, Predrag Kojović nije prusustvovao na ove tri sjednice kako nam je rekao kratko "zbog zdravstvenih razloga", dok su njegove kolege iz stranačkog kluba Damir Arnaut, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić uvijek glasali za budžet. 

A da SDP apsolutno ne zanima da li će biti implementiran Program reformi BiH, te da im je briga o NATO putu naše zemlje samo nemušti izgovor za jučerašnje glasanje u Parlamentu države, dokaz je i njihovo ponašanje iz 2012. godine, kada su svim silama progurali usvajanje budžeta koji je nauštrb države jačao entitete.

Dakle, umjesto da se bore za veći budžet čime bi se i prije osam godina osigurala veća sredstva i za MOBiH, oni su pristali na sve samo da ostanu u vlasti.

Iako su tada, procjene ukazivale da je budžet institucija BiH za 2012. godinu trebao biti između 150 i 180 miliona KM veći u odnosu na godinu ranije, umjesto povećanja, SDPBiH je izašao u susret SNSD-u.

Budžet za 2012. godinu iznosio je 950 miliona KM. SDA je podsjećamo, tada glasala protiv, jer su zastupnici i delegati ove stranke u Parlamentu BiH smatrali da su sredstva koja entiteti izdvajaju za državni nivo manja nego što bi trebalo, a što dovodi do ugrožavanja funkcionisanja državnih institucija.

Nakon toga, SDA je izbačena iz Vijeća ministara. SDP koji je tada vodio Zlatko Lagumdžija potpisao je i Sporazum o zajedničkom djelovanju u institucijama BiH sa SNSD-om, a u vlast je uveden SBB i Fahrudin Radončić koji je imenovan za ministra sigurnosti BiH.

REZULTATI GLASANJA 7. SJEDNICA 

REZULTATI GLASANJA 8. SJEDNICA 

REZULTATI GLASANJA 9. SJEDNICE