SDP BiH, kako ističu, neće nasjesti na jeftine pokušaje da incidentima, provokacijama i potpunim nepoštivanjem prave strane historije neoustaški apologeti "isposluju" reakciju kojom prvenstveno žele izjednačiti ustaše i partizane, ali takvi postupci neće ostati bez odgovora SDP-a.

- Neumorno ćemo nastaviti tražiti usvajanje zakona o zabrani fašističkih okupljanja, simbola i revizije historije. Nećemo dopustiti iskorištavanje vjere u političke svrhe. Nećemo dopustiti skrivanje zločinaca iza naroda, jer u Hrvate spadaju i brojni pripadnici slavnih partizanskih jedinica, posebno dalmatinskih korpusa. Isto tako, nedopustivo je relativiziranje zločina nad Stočanima u posljednjem ratu, koji su i prepoznati u brojnim presudama Haškog suda. Naša inteligencija će ponovo prokazati svaki revizionistički pokušaj - naveli su iz SDP-a.

Posljednja dešavanja su, dodaju, očito kulminacija nacionalističke politike i ispoljavanje sile nekadašnjih sluga okupatora, koji su željeli zatrati kulturu, jezik i teritorijalni integritet.

- Crvena linija jeste pređena, ali će nacionalističke snage izgubiti i moralnu i političku borbu, te svojim provokacijama i jeftinim incidentima neće nas spustiti na svoj anticivilizacijski nivo barbarstva. SDP BiH je i sjednicama svojih najviših organa u Stocu, raznoraznim akcijama i skupovima, te pomoći povratnicima u ovom gradu, više puta pokazao podršku stanovnicima ovog grada i to će nastaviti raditi u budućnosti - zaključuju u SDP-u.