Alarmantno

Sedmomjesečna beba u Sarajevu preminula od morbila

Objavljeno: 14.03.2019. u 18:21 Autor: E. D. - Š.

Nažalost, imamo još jednu bebu, dječaka od šest mjeseci koji je u teškom stanju, rekao je za Faktor Adem Zalihić

Foto: Ilustracija

Sedmomjesečna beba preminula je danas u Sarajevu od posljedica morbila, potvrdio je za Faktor Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Beba je preminula u ranim jutarnjim satima na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a u Sarajevu. Zalihić dodaje kako je još jedna beba, šestomjesečni dječak, u teškom stanju zbog morbila.

- Ta djeca i ne mogu u principu biti vakcinisana. Znači, djeca se ne vakcinišu protiv morbila prije navršene godine dana. Međutim, važno je da djeca koja mogu da se vakcinišu, da se to i učini, kako bi taj kolektivni imunitet bio na zavidnom nivou. A to se postiže kada je procenat 90 posto djece koja trebaju da se vakcinišu i vakcinisano. Međutim, mi imamo podatke da je taj procenat značajno niži. Da je samo 60 posto, da je niži od potrebnog, da bi se te populacije zaštitile, koje inače ne mogu da se vakcinišu - govori nam Zalihić.

Dodaje kako se ne zna vakcinalni status majke bebe koja je preminula.

- Djeca dobivaju zaštitu pasivno od majke, ako su majke vakcinisane. E sada, pristižu majke koje su proizvod ovog antivakcinalnog lobija koje se nisu vakcinisale i one sada rađaju djecu. Ne prenose djeci zaštitu u prvim mjesecima. Dijete nije vakcinisano i populacijom se širi virus ako djeca nisu vakcinisana. Takav slijed je mogao biti i kod ovog djeteta. Ono je oboljelo, nije imalo zaštitu i razvile su se smrtonosne komplikacije na plućima. Nažalost, imamo još jednu bebu, dječaka od šest mjeseci koji je u teškom stanju. I on je na Pedijatrijskoj klinici i nadamo se da će se izvući - kazao nam je Zalihić.

Podsjeća da je u protekla dva mjeseca prijavljeno 65 slučajeva oboljelih od morbila i dodaje da nijedna oboljela osoba nije vakcinisana.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije