U saopćenju navodi da je svoj prijedlog ograničene reforme Ustava i Izbornog zakona BiH uručivao svim bh. političarima s kojima se sastao u posljednjih dva-tri mjeseca, ali i predstavnicima SAD-a i Evropske unije.

- Nisam dobio zvaničan stav u pisanoj formi od bilo koga, zato pozivam sve građane BiH da damo svoj doprinos u artikulisanju budućnosti i budućeg života u BiH - navodi Sejdić.

Da bi se uopće razgovaralo o bilo kom nastavku reforme Ustava i Izbornog zakona, Sejdić ističe da prije svega treba deblokirati rad institucija, kako države BiH tako i Federacije BiH.

Dodaje da sve razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona treba vratiti u parlament BiH, kako bi se obezbijedilo učešće svih parlamentarnih stranaka.

Sejdić smatra da u razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona obavezno treba uključiti stručnjake ustavnog i međunarodnog prava.

- Sjednicama parlamenta BiH obezbjediti učešće predstavnika nacionalnih manjina i građana BiH, koje delegiraju njihove asocijacije; učešće stručnjaka Venecijanske komisije, ODIHR-a, OSCE-a, te učešće NVO sektora u BiH, kojij imaju kapaciteta i vrše monitoring izbornih procesa u BiH - navodi Sejdić u saopćenju za javnost.