open-navfaktor-logo
search
Štrajk medicinara
Selimić: Idu krivične prijave protiv odgovornih u KS, a mi smo sad "sindikat livadića"
Nezadovoljni odnosom aktuelne Vlade Kantona Sarajevo prema zdravstvu u cjelini, nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo, od jutros su zdravstveni radnici u KS u generalnom štrajku. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstu KS, kaže kako će se ići i sa krivičnim prijavama protiv velikog broja ljudi.
14.06.2021. u 12:14
get url
text
Edo Selimić

Prokomentirao je i riječi ministra zdravstva u KS Harisa Vranića koji im je poručio da ne razgovara na livadi, aludirajući na proteste zdravstvenih radnika prošle sedmice u parku ispred zgrade Kantona Sarajevo.

Trojka se između sebe ne može dogovoriti

- Kada smo krenuli 2019. godine sa zahtjevima, u želji da pacijenti što manje osjete posljedice generalnog štrajka, tada je bila koalicija šestorke i vlada šestorke na čelu sa premijerom Edinom Fortom. Tada smo se ponadali da ćemo prekoputa sebe imati odgovornog socijalnog partnera, ali oni su zloupotrijebili našu profesionalnost, humanost. Čak smo imali jako ružne situacije sa pregovaračkim timom Vlade KS iz 2019. godine. Dolazi nova koalicija 2020. godine. S njima nešto uspijevamo dogovoriti, ali onda ide pandemija, a potom se pregovara sa nekim novim sastavom Vlade KS - priča nam Selimić hronologiju razgovora sa predstavnicima kantonalne vlade.

Osvrnuo se i na poruku kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića koji je rekao da ne razgovara sa livadi.

- Sada se zovemo "sindikat livadića", a ispod znaka pesnice stavili smo livadski ljutić, on nam je podznak. Ali nije do Vranića. Tu su vam Narod i pravda, SDP, Naša stranka. Oni se prvo između sebe ne mogu dogovoriti. Drugo, vidite, SDP baštini tradiciju Komunističke partije, radničke, crvene partije koja mora i nogama i rukama da podržava radnička prava, ali to tako nije. Za NiP ne znate je li centar, lijevo ili desno, a NS hm, šta o njima reći, oni se još profiliraju i traže. I u takvim okolnostima kada imate tri dijametralno različita politička programa, u kantonu se ne mogu između sebe dogovoriti, kako će onda zajednički stav imati spram nas i našeg štrajka - govori Selimić i dodaje:

- A možete tek misliti kako nam je bilo kada je 2019. bila šestorka. Pridodate SBB, Nezavisni blok, DF, pa to je smijurija, urnebes bio tih njhovih saatanaka. Nama su insajderi pričali šta i kako je bilo. Naša stranka kaže: "Ne damo im ništa jer ako im i damo, neće glasati za nas", NiP kaže: "Pa trebamo im nešto dati", SDP više ne da nego što da. Blok ne govori ništa, DF je bio izgubljen u vremenu i prostoru, a iz SBB-a po običaju kalkulisali i evo šta dobijate.

Kaže kako su sve iskomplikovali kod registracije sindikata.

- Mi nismo predavali nikakve krivične prijave iz razloga što smo očekivali da ćemo prekoputa sebe imati jednog odgovornog socijalnog partnera, međutim godine prolaze, nikako da se pojave ozbiljni političari i socijalni partneri. E sada ćemo i to predati u tužilaštvo i bit će vrlo interesantno jer onaj finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS donesen na mišiće, to je pokazatelj političke bahatosti. Oni donose taj finansijski plan, količinu para za bruto plaće u zdravstvu, a nisu imali nijednu osnovu da bi izračunali, a osnova je kolektivni ugovor. Dakle, nijednog kolektivnog ugovora nema! Na osnovu čega ćete vi izračunati koliko to Zavodu u 2021. godini treba za plaće uposlenika u zdravstu KS!? - podsjeća Selimić.

Presude se pojačavaju krivičnim prijavama

Dodaje kako su sve to pojasnili skupštinskim zastupnicima.

- Čak sam se i ja obraćao, i zamolio ljude da se to odgodi da potpišemo kolektivni ugovor, pa da se to uradi. Ali ne, pojedini moćnici su četiri sata imali vladu u pauzi Skupštine, i tek onda su negdje u 22 sata donijeli tu odluku "na mišiće". Svi ti ljudi idu u krivične prijave bez obzira na to što oni imaju svoj zastupnički imunitet. Uradili su nešto u čemu ih ne bi trebao taj zastupnički imunitet zaštititi - ukazuje Selimić.

Upitali smo protiv koga će konkretno podnijeti krivične prijave.

- Ovo što sam vam ispričao je skupštiski zapisnik. Grande koalicija, premijer Konaković, i 2019. godine šestorka, premijer Forto, potpisali su nešto što nisu smjeli potpisati. Mi smo već na sudu dobili sve te presude, tako da sve presude pojačavaju naše krivične prijave protiv većeg broja ljudi. I da poručim, mi sa generalnim štrajkom nećemo ugroziti pacijente. Njih će ugroziti Vlada KS koja nije jednu jedinu vakcinu nabavila. U Zetri vakcinišu dozama vakcina dobijenih iz donacija, vrlo malo. I to vam je priča o brizi vlasti za imunizaciju građana Kantona Sarajevo - kazao je Selimić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.