open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Pandemija je omela dogovor sa Nenadićevom Vladom, slijedi nam dalja patnja i agonija
- Sumnjičav sam zbog povratka nove-stare Fortine Vlade jer poučen ranijim iskustvima sa tadašnjom "šestorkom" ne gajim preveliku nadu da će radnici u zdravstvu, njih više od tri hiljade, nakon 22 mjeseca dobiti Granski kolektivni ugovor i usklađivanje koeficijenata sa onim kojeg imaju ljekari jer im to zakonom pripada.
09.12.2020. u 09:30
get url
text

- Kako naš narod kaže: "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada", pa nam vjerovatno slijedi novo razvlačenje i odugovlačanje u rješavanju naših problema – naglasio je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, Sindikat bi se možda i dogovorio sa trenutnom Vladom na čelu sa Marijom Nenadićem, da nije izbila pandemija.

- Sve je ukazivalo na to i išli smo prema dogovoru, ali pandemija je sve pomaknula u drugi plan. No, desilo se šta se desilo, a sad nam vjerovatno slijedi dalja patnja i agonija – kaže Selimić.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo 22 mjeseca su bez Granskog kolektivnog ugovora, a 16 kako su u generalnom štrajku, koji je počeo 2. septembra prošle godine.

Sindikat radnika u zdravstvu KS prvobitno je tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS. U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od usklađivanja koeficijenata i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora kojeg nemaju od februara 2019. godine.

Svoja prava radnici u zdravstvu tražili su do sada i na tri protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na dva tokom prošle godine - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. jula.

Dodajmo i da je četiri puta sudskim odlukama osporena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo – jednom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, dvjema Vrhovnog suda Federacije BiH te jednom presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

- Elmedin Konaković je još 2017, kao tadašnji premijer Vlade KS sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS nezakonito potpisao Kolektivni ugovor, što je sud svojom odlukom i potvrdio. Isto to uradio je i godinu kasnije Adem Zolj, a potom Edin Forto. Sve to na sudovima četiri puta je proglašeno nezakonitim. Šta to znači? To znači da svi zdravstveni radnici na području Kantona Sarajevo plaću nezakonito primaju – ističe Selimić.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Katona Sarajevo od Dejtona do danas nikada nije imala dobru vlast.

- Na čelu sam Sindikata od 2008. godine i od tada do danas promijenilo se devet - što ministara zdravstva, što vršilaca dužnosti te funkcije. Ni sa jednim od njih nisam imao iskustvo kojim bih se pohvalio. Uvijek smo ih vukli za rukav, uvijek nešto dokazivali, trudili se da radimo u skladu sa zakonom, a oni nas uporno varali. Mi im opet putem suda dokazivali da smo na pravom putu. U međuvremenu prođoše nam godine u borbi da dobijemo ono što nam zakonom pripada – dodaje Selimić.

Iako su u štrajku, radnici u zdravstvu u vrijeme pandemije rade maksimalno i daju sve od sebe kako bi, kaže Selimić, građanima olakšali borbu sa COVID-19.

- Koliko smo u štrajku, požutjeli su i plakati koje smo 2. septembra 2019. godine polijepili po zdravstvenim ustanovama. No, stanovnici Kantona Sarajevo nisu dužni da trpe neznanje i nerad vlasti – zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.