Kaže to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, navodeći kako su trenutno dva člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, od kojih je jedan predsjednik, na odmoru i to van države.

- Toliko o brizi vlasti prema svojim građanima - kaže Selmić i dodaje: 

- Vakcina nema, a svaki dan čitamo iz medija statistiku da smo treći u svijetu po broju umrlih od posljedica COVID-19 infekcije. Prvi smo u svijetu po postotku ljudi koji žele da se vakcinišu. Oni ne znaju, a neko radi te statistike. Postavlja se pitanje, šta čekaju državni, federalni i kantonalni nivoi vlasti, vrijeme curi, kraj oktobra je blizu, kada bismo ponovo mogli imati pogoršanje epidemiološke situacije, a od imunizacije stanovništva imamo samo mrvice – naglašava.

Ističe kako su građani s pravom nezadovoljni, kako je zdravstvo loše jer je politika ušla u njega i kontaminirala ga.

- Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom je štrajku, ukazujemo na loše strane, pokušavamo vratiti kredibilitet zdravstvu. Nabavite nam vakcine, vakcinisat ćemo u tri smjene, ako treba. Skinite nam, građani, s vrata politiku i nesavjesne pojedince, vratite nam struku u prvi plan i stvorite nam uvjete da mi zdravstveni radnici pružamo usluge sa dignitetom i da se prema građanima odnosimo odgovorno i sa poštovanjem – navodi Selimić.

Dodaje kako je trenutno stanje za zdravstvene radnike frustrirajuće.

- Pokušavamo nešto, ali nas na svakom koraku blokiraju politički moćnici, koji to svojim intelektom ustvari i nisu jer su sve stranke u KS u "incestu." Dakle, iz SDA je izašlo 10 stranaka, a iz SDP 20 stranaka, između sebe se tako brutalno se...ju - kazao je Selimić.