open-navfaktor-logo
search
Prijateljska utakmica
Shakhtar prizemljio Sarajevo u Beleku
Fudbaleri Sarajeva ubjedljivo su poraženi od Shakhtara iz Donetska u pripremnom meču odigranom u turskom Beleku.
08.02.2023. u 17:26
get url
text

Ukrajinski tim slavio je ubjedljivo 4:0, a pobjednik je bio jasan već poslije prvog poluvremena kada je semafor na stadionu pokazivao rezultat 3:0 u korist Shakhtara.

Tim Sarajeva u meču protiv Shakhtara izgledao je potpuno drugačije u odnosu na onaj koji smo gledali jesenas na premijerligaškim terenima. Trener Mirza Varešanović u vatru je od prve minute gurnuo pojačanja Šerbečića, Martinovića, koji su činili stoperski tandem, zatim Baltu u vezni red, a navalni dio predvodili su Ziljkić, Kyeremen i Oliveira.

No, Shakhtar je uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu zadržao evropski nivo i nekoliko je stepenica iznad bosanskohercegovačkog fudbala.

Ukrajinci su to dokazali za samo osam minuta, koliko im je bilo potrebno da odvedu meč u jednosmjernu ulicu.

Prvo je u 29. minuti kapiten Stepanenko sa distance postigao eurogol. Šahinović se pružio koliko je dug, ali lopta je završila u nebranjenom dijelu mreže.

U 33. minuti Traore je pred golom Sarajeva dobio poklon od Balte i početničku grešku veznjaka Sarajeva krunisao pogotkom za 2:0, a u 37. minuti u strijelce se upisao i Sudakov.

Bio je to i konačan ishod prvog poluvremena, a Šahinović je četvrti put morao po loptu u mrežu u 55. minuti kada je nakon razmjene kratkih pasova Shakhtar izbacio odbranu Sarajeva, a Traore se ušetao u gol.

Do kraja meča Sarajevo nije pronašlo način da zatrese mrežu Ukrajinaca i ublaži poraz.

Mirza Varašenović je od prve minute na teren poslao sastav: Šahinović, Martinović, Šerbečić, Vršajević, Salčin, Balta, Varešanović, Avramovski, Ziljkić, Kyeremen, Oliveira.

Priliku za popravni Sarajevo će imati 12. februara u susretu protiv latvijske Rige.

Bordo tim takmičarsku godinu nastavlja 25. ili 26. februara domaćom utakmicom protiv Zrinjskog u sklopu Premijer lige BiH.

Shakhtar 16. februara čeka duel nokaut faze UEFA Evropske lige protiv Rennesa

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.