open-navfaktor-logo
search
Situacija kao 1992.
Sijelo kod Milomira Marića: Gabriel Escobar nije trebao govoriti da neće biti rata
U jutarnjem programu na srbijanskoj televiziji Happy gostovali su advokat Duško Tomić i profesor Dragan Radenović.
02.12.2021. u 13:19
get url
text

Između ostalog, dotakli su se i aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Voditelj ove emisije Milomir Marić konstatovao je da je trenutna situacija slična onoj prije rata 1992. godine, te se osvrnuo na izjave američkog predstavnika Gabriela Escobara koji je rekao da rata u BiH neće biti. 

Duško Tomić smatra da Gabriel Escobar nije trebao to govoriti.

- Da je pametan ne bi dao takvu izjavu. Po toj izjavi izgleda da zavisi od njega i Milorada Dodika hoće li u BiH biti rat ili mir. Očigledno je da su njemu razgovori sa Hrvatima i muslimanima (Bošnjacima, op. a.) manje važni, njemu je najvažniji bio razgovor sa Miloradom Dodikom - smatra Tomić, te dodaje:

- Oni Dodika smatraju nesalomivim i kada s njim završe posao da će sve biti laka priča - kazao je Tomić.

Dotakli su se i predsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića.

- Bakir Izetbegović je Alija plus Bakir, a rahmetli Alija je bio Alija plus sin Bakir. Tako je bilo od početka pa do danas. Dok se to ne razbije, Bakir, Dodik i Čović ne odu u zaborav i dok ne dođu mladi ljudi, plašit ćemo jedni druge ratom - smatra Tomić.

Marić i Tomić su konstatovali da su mlađe generacije "veći nacionalisti nego oni stari", a Marić je za gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića rekao da "govori gore nego bilo koji učesnik rata".

- Draško Stanivuković je razočarenje za mnoge. Brzo je ušao u orbitu i prevazišlo ga je vrijeme i prostor i još nije spreman za veliku politiku - kazao je Duško Tomić o gradonačelniku Banje Luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.