Zbog svega toga Sindikat radnika Kreke za 16. august najavio je generalni štrajk, a ukoliko se krene s realizacijom za njih sporne odluke, uslijedit će i protesti pred Direkcijom Kreke u Tuzli i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Direktor i prokurista Kreke: Najveći dio duga od 360 miliona KM odnosi se na isplaćene, a nezarađene plaće

U međuvremenu su direktor i prokurista u Kreki Husein Trumić i Adil Bašić uputili saopćenje u kojem navode da je najveći dio duga i gubitka RU Kreka, koji s krajem juna iznosi 360,28 miliona KM, odnosi na isplaćene, a nezarađene plaće. Dakle, za nagomilane probleme i gubitke direktno su optužili radnike, rekavši, između ostalog, da se prema "nabavljenoj opremi i mehanizaciji u velikoj mjeri postupalo nedomaćinski i neodgovorno".

- Menadžment Kreke nije krenuo u realizaciju odluke o prekidu rada i još nema spiskova radnika koji će prekinuti posao. Naša odluka o štrajku još stoji jer odluka nije stavljana van snage - kaže za Faktor Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika RU Kreka.

Sindikat Kreke stava je da je osnovni razlog lošeg stanja u Rudniku, a i u svim ostalim rudnicima u sastavu Koncerna, nerealno niska cijena uglja koji se isporučuje Termoelektrani Tuzla.

- Osim katastrofalno niske cijene uglja, sav se naš ugalj kalorične vrijednosti ispod 7.300 GJ/kg spali, a rudnik ne naplati ništa. Primjera radi, da smo samo imali cijenu koju nam plaća fabrika Soda Sisecam iz Lukavca za potpuno isti ugalj koji isporučujemo njima i Termoelektrani Tuzla, bili bismo u plusu desetke miliona KM - navodi se, između ostalog, u današnjem saopćenju Sindikata Kreke.

Oni ističu i da prema odlukama o dokapitalizaciji rudnika koji djeluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede (EP) BiH, u dva ciklusa u Kreku trebalo bi biti uloženo 215,92 miliona KM, a do 31. jula 2020. godine uloženo je ukupno 73,24 miliona KM.

- Rudari Mramora i danas rade krocom i krampom. Metodom starom stotinu godina. Šta je sa širokim mehanizovanim čelom? U rudniku Dubrave osnovni razlog obustavljanja proizvodnje je probijanje svih rokova od strane izvođača radova na remontu transportnog sistema firme TTU-Energetik koja je u vlasništvu EPBiH. Rukovaoci na Šikuljama rade na cjevopolagaču starom više od 40 godina - kaže se, između ostalog, u saopćenju Sindikata Kreke.

Sindikat i menadžemnt Kreke nisu nimalo približili stavove, a ukoliko ovakvo stanje potraje još sedam dana, narednog ponedjeljka ćemo imati štrajk u rudniku.