open-navfaktor-logo
search
Ostaju pri štrajku
Sindikat Kreke: Osnovni razlog lošeg stanja u Rudniku je katastrofalno niska cijena uglja
Menadžment Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle nije povukao odluku kojom se od 1. augusta uvodi prekid rada. Radnici bi trebali biti poslani kućama sa smanjenim primanjima, koja će iznositi 60 posto osnovne plaće.
09.08.2021. u 19:40
get url
text

Zbog svega toga Sindikat radnika Kreke za 16. august najavio je generalni štrajk, a ukoliko se krene s realizacijom za njih sporne odluke, uslijedit će i protesti pred Direkcijom Kreke u Tuzli i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Direktor i prokurista Kreke: Najveći dio duga od 360 miliona KM odnosi se na isplaćene, a nezarađene plaće

U međuvremenu su direktor i prokurista u Kreki Husein Trumić i Adil Bašić uputili saopćenje u kojem navode da je najveći dio duga i gubitka RU Kreka, koji s krajem juna iznosi 360,28 miliona KM, odnosi na isplaćene, a nezarađene plaće. Dakle, za nagomilane probleme i gubitke direktno su optužili radnike, rekavši, između ostalog, da se prema "nabavljenoj opremi i mehanizaciji u velikoj mjeri postupalo nedomaćinski i neodgovorno".

- Menadžment Kreke nije krenuo u realizaciju odluke o prekidu rada i još nema spiskova radnika koji će prekinuti posao. Naša odluka o štrajku još stoji jer odluka nije stavljana van snage - kaže za Faktor Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika RU Kreka.

Sindikat Kreke stava je da je osnovni razlog lošeg stanja u Rudniku, a i u svim ostalim rudnicima u sastavu Koncerna, nerealno niska cijena uglja koji se isporučuje Termoelektrani Tuzla.

- Osim katastrofalno niske cijene uglja, sav se naš ugalj kalorične vrijednosti ispod 7.300 GJ/kg spali, a rudnik ne naplati ništa. Primjera radi, da smo samo imali cijenu koju nam plaća fabrika Soda Sisecam iz Lukavca za potpuno isti ugalj koji isporučujemo njima i Termoelektrani Tuzla, bili bismo u plusu desetke miliona KM - navodi se, između ostalog, u današnjem saopćenju Sindikata Kreke.

Oni ističu i da prema odlukama o dokapitalizaciji rudnika koji djeluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede (EP) BiH, u dva ciklusa u Kreku trebalo bi biti uloženo 215,92 miliona KM, a do 31. jula 2020. godine uloženo je ukupno 73,24 miliona KM.

- Rudari Mramora i danas rade krocom i krampom. Metodom starom stotinu godina. Šta je sa širokim mehanizovanim čelom? U rudniku Dubrave osnovni razlog obustavljanja proizvodnje je probijanje svih rokova od strane izvođača radova na remontu transportnog sistema firme TTU-Energetik koja je u vlasništvu EPBiH. Rukovaoci na Šikuljama rade na cjevopolagaču starom više od 40 godina - kaže se, između ostalog, u saopćenju Sindikata Kreke.

Sindikat i menadžemnt Kreke nisu nimalo približili stavove, a ukoliko ovakvo stanje potraje još sedam dana, narednog ponedjeljka ćemo imati štrajk u rudniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.