- Potrebno je da dobro obrate pažnju ko je potpisnik, od strane Čelika, na njihovim ugovorima, koje su potpisali ili planiraju potpisati do zatvaranja prijelaznog roka - naglašavaju iz Sindikata.

- S obzirom na to da se u javnosti pojavila informacija da je za novog generalnog direktora NK Čelik Zenica imenovan  Murat Daldik, državljanim Republike Turske, postavlja se pitanje da li je Čelik uspio obaviti svu potrebnu proceduru, kako bi on i zakonski mogao predstavljati klub. Odnosno, da li je on imenovan od strane organa kluba, postoji li zapisnik koji to potvrđuje i da li je isti dostavljen uz potrebnu dokumentaciju Službi za poslove sa strancima BiH, kako bi dobio radnu dozvolu, a u daljnjoj proceduri i boravišnu dozvolu, te mogao stupiti u radni odnos s Klubom - pitaju iz Sindikata.

Sindikatu profesionalnih fudbalera dodatne nejasnoće  prave činjenice da je NK Čelik Zenica 9. januara 2020. godine obavijestio javnost o tome da je g Daldik imenovan za generalnog direktora kluba, a s obzirom na to da je od tog trenutka prošlo oko dvadesetak dana, taj period je nedovoljno dug kako bi se rješila potrebna administrativna procedura za dobivanje potrebnih dozvola za rad jednog stranog državljanina u BiH.

Iz Sindikata naglašavaju da ugovori nisu validni, odnosno, ne proizvode pravno dejstvo, ako od strane kluba, kao jedne od ugovornih strana, potpis nije stavljen od ovlaštene osobe za zastupanje kluba. Dakle, od osobe, koja ima dozvolu za rad u Bosni i Hercegovini, koja je uredno prijavljena u organima pravde, a imenovana od organa kluba. Bilo kakvi ugovori ili drugi dokumenti, potpisani od osobe koje ne ispunjava prethodno navedeno, nisu validni.

- Želimo istaći da ne sumnjamo u dobre i sportske namjere  Daldika za rad u BiH, niti je na bilo koji način zaslužan za ovo pisanje, no ovo pitanje je od egzistencijalnog značaja za igrače, koji se mogu pronaći u vrlo nezavidnom položaju, ako se ustanovi da njihove ugovore nije potpisao predstavnik Kluba, koji je prema važećim uakonima BiH imao te ovlasti - saopćeno je.

Sindikat profesionalnih fudbalera pozvao je sve igrače NK Čelik Zenica da osiguraju zakonskog predstavnika kluba kao potpisnika njihovih ugovora, u suprotnom mogu osjetiti teške posljednjice po njihove karijere.