open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Sindikat zdravstvenih radnika u BPK poziva Vladu na pregovore
Zdravstveni radnici su apsolutno nezadovoljni odnosom ove vlade, a posebno resornog ministarstva prema nama, rekao je Emir Baščelija
11.10.2019. u 17:06
get url
text
Sindikat zdravstvenih radnika BPK
Sindikat zdravstvenih radnika BPK

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde sa današnje pres-konferencije pozvao je kantonalnu vladu da konačno krene u pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru za uposlene u zdravstvu na području ovog kantona.

Predsjednik sinidikata Emir Baščelija ističe da su se odlučili na ovaj korak zbog, kako tvrdi, inertnog odnosa Vlade BPK prema zdravstvenim radnicima okupljenim u ovom sindikatu.

- Zdravstveni radnici su apsolutno nezadovoljni odnosom ove vlade, a posebno resornog ministarstva prema nama. Već mjesecima pokušavamo stupiti u kontakt s njima i pokrenuti pregovore jer nam je istekao kolektivni ugovor. S druge strane, Vlada je inkognito radila sa drugim sindikatom i s njima su uspjeli da sklope i potpišu granski kolektivni ugovor, dok nas jednostavno nisu ni čuli. Mi smo bili prinuđeni da na ovaj način, sa pres-konferencije pozovemo vladu da sjednemo za pregovarački stol, da pokušamo pronaći zajednički jezik, da ne bi ispaštali naši pacijenti a ni uposlenici - ističe Baščelija.

Napominje da je glavni zahtjev uposlenih u zdravstvu na području BPK Goražde, potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora.

- Ne želimo apsolutno ništa više ni manje od onoga što je dobio sindikat doktora, samim tim što u našem kolektivnom ugovoru koji je istekao, u Aneksu tačka 3. stoji da sve ono što dobije sindikat doktora treba da dobije i ovaj, i mi se toga pridržavamo. Koliko znamo u novom kolektivnom ugovoru doktora bilo je nekoliko izmjena a jedna se odnosi na povećanje koeficijenata i promjene nekih uslova, kako sljeduje po zakonu. Mi apsolutno podržavamo potpisivanje tog kolektivnog ugovora, ali tražimo ista prava i za ostale uposlene u zdravstvu - naglasio je Baščelija.

Izrazio je razočarenje činjenicom da, kako je kazao, insistiranje sindikata koji je reprezentativan na svim novima, od ustanove do Federacije, Vlada BPK nije shvatila ozbiljno.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde upozorili su da su, ukoliko se Vlada BPK ogluši na njihov poziv, otvorene sve zakonske mogućnosti

- Dat ćemo sve od sebe da to bude za pregovaračkim stolom. Nažalost, imamo još samo 15 dana. Neću da prejudiciram ništa ali sve opcije su otvorene uključujući i štrajk, tužbe i sve ostalo što zakon dozvoljava - kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Na prijedlog ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada BPK Goražde na današnjoj sjednici formirala je tim za pregovore o granskom kolektivnom ugovoru sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Pregovori sa sindikatom će započeti nakon sastanka s direktorima zdravstvenih ustanova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.