open-navfaktor-logo
search
Galama na pregovorima
Sivro tvrdi da ga je premijer Forto pozvao da se obračunaju u hodniku
Saudin Sivro, predsjednik sarajevskotg Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, naveo je u dopisu ostalim sindikatima kako se na današnjem sastanku premijer KS Edin Forto neprimjereno ponašao, vikao i tražio da se on i Sivro obračunaju u hodniku, te da zbog toga neće prisustvovati uime SSOOiO FBiH KO KS na narednim pregovorima.
08.12.2021. u 19:33
get url
text
Sivro, Forto
get url
text

- Na pregovorima održanim u srijedu na kojima smo svi svjedočili demagogiji i populizmu premijera Edina Forte, vjerovatno ste svi bili u šoku i nevjerici kada ste čuli da je Vlada KS ponudila "velikih" pet KM za povećanje osnovice. Svjedočili ste i vrlo neprimjerenom ponašanju premijera Edina Forte, koji viče i galami za pregovaračkim stolom, a također ste svjedočili pozivu premijera upućenog predsjedniku Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS (Saudin Sivro) da "izađe u hodnik da se fizički obračunaju". Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji predsjednika Sidnikata policije KS Sadika Eće i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, do fizičkog obračuna između premijera i predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS, nije došlo - stoji u Sivrinom dopisu i dodaje se:

- Iz prethodno navedenih razloga kao i činjenice da Vlada KS u pregovorima ponižava radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, predstavnik Kantonalnog odbora neće prisustvovati pregovorima.

Dodaje se u dopisu da SSOOiO FBiH KO KS i dalje ostaje u punom kapacitetu sastavni dio Koordinacije osam sindikata i predlaže da se u srijedu 29. 12. 2021. u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodu i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, provede štrajk upozorenja u trajanju od dva sata, od osam do deset sati, te da se izvrše pripreme za organiziranje masovnih protesta ispred Vlade KS na dan održavanja Skupštine na čijem dnevnom redu će biti Prijedlog budžeta KS za 2022. godinu.

O ponašanju premijera Forte će se očitovati organi Kantonalnog odbora u narednom periodu, naveo je.

Podsjećamo, zahtjevi sindikata se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plaća radnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.