open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni planom
Sivro: Učenike treba vratiti u školske klupe, termin "epidemiološki višak" je neprimjeren
Ministrica osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevu Naida Hota-Muminović jučer je gostujući na TVSA, komentirala kako će se odvijati nastavni proces u novoj školskoj godini.
18.08.2021. u 15:29
get url
text

Prioritet je, govori ministrica, da učenici budu u klupama, a odlučuje se o konačnom broju koji će moći biti u jednoj učionici.

-  Uzmimo za primjer jedan razred u kojem su 24 učenika - dozvoljeno je, recimo, 17 učenika u razredu. Sedam učenika će biti jedan dan kući, a sutra dolaze u školu - sedam učenika koji su dan prije bili na nastavi "uživo" idu kući i tako će ići u krug. Plan je da po jedan dan izostaju - kazala je ministrica.

VEZANI TEKST - Hota-Muminović: Nova školska godina ovisi o epidemiološkoj situaciji
 

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja nisu zadovoljni ovim modelom odvijanja nastave.

- Mi zastupamo stav da učenike treba vratiti u školu i uraditi masovnu revakcinaciju prosvjetnih radnika. Blizu 75 posto prosvjetnih radnika izjasnilo se da želi biti vakcinisano. Rekao sam premijeru Forti nedavno da bi trebalo omogućiti izbor vakcina. Mi u sindikatu stalno dobijamo reakcije prosvjetnih radnika i roditelja koji kritikuju kombinirajući model koji sada zagovara ministrica Hota-Muminović - kazao je predsjednik sindikata Saudin Sivro.

Dodaje da ovaj model može biti primjenjen tamo gdje je manji broj učenika, ali da to nije slučaj u Kantonu Sarajevo.

- Mnogi se javljaju i kažu da im uopće nije jasno kako bi ovaj model funkcionirao. Termin "epidemiološki višak učenika" koji se uvodi je jako neprimjeran. Ne postoji nikakav višak učenika - kaže Sivro. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.