open-navfaktor-logo
search
Prošlo je 29 godina
Sjećanje na Pofalićku bitku: Istinu o odbrani BiH prenositi daljim naraštajima
Povodom Dana Općine i Dana Pofalićke bitke, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena načelnikom Hasanom Tanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodica šehida i poginulih boraca i drugim građanima, odala je počast i položila cvijeće na spomen – obilježijima Velešići i Pofalići.
16.05.2021. u 14:52
get url
text

VEZANI TEKST - Prije 29 godina odigrala se čuvena Pofalićka bitka: Spriječena namjera agresora da presiječe grad 

Na spomen-obilježju u Pofalićima prisutnim gostima, saborcima i porodicama palih boraca obratio se općinski načelnik Tanović ukazavši na važnost ovog značajnog historijskog datuma budući da se na taj dan odigrala jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan trebamo se prisjetiti svih šehida i poginulih boraca, njihovih porodica, kao i svih naših saboraca koji su branili našu općinu i grad. Trebamo istinu čuvati od zaborava, te prenositi je daljim naraštajima kako se nikada ne bi zaboravilo ono što se desilo - istakao je načelnik.

Prisutnima su se u povodu 29. godišnjice Pofalićke bitke kratko obratili i učesnici slavne bitke Mehemed Cero i Jusuf Lošić.

Cvijeće povodom Dana Općine položeno i na mjestu pogibije članova porodice Bibić u Velešićima. Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba. Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira, te Dišija Bibić i Fehma Bibić. Cvijeće na spomen-ploči u dvorištu kuće Bibića položila je i delegacija Grada Sarajeva.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Spomen obilježiju Pofalići, te spomen-panou u prostorijama MZ "Pofalići I" i "Pofalići II" obilježen je i Dan ovih novosarajevskih mjesnih zajednica.

Obilježavanje Dana Općine Novo Sarajevo, 29. godišnjice Pofalićke bitke i Dana mjesnih zajednica "Pofalići I" i "Pofalići II" održano je  uz pridržavanje svih higijensko–epidemioloških mjera, saopćila je Općina Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.