open-navfaktor-logo
search
30. godišnjica
Sjećanje na Zlatnog ljiljana Smaila Šikala i njegove saborce
U sarajevskoj općini Novi Grad obilježena 30. godišnjica od oslobađanja kote Vis i pogibije Zlatnog ljiljana Smaila Šikala i njegovih saboraca.
09.12.2022. u 12:23
get url
text

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, članovi porodica, delegacija Općine, Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo na čelu sa predsjedavajućim Mirzom Selimbegovićem, predstavnicima Savjeta MZ "Alipašin Most I’" boračkih udruženja, učenika OŠ "Umihana Čuvidina", političkih partija, građana i saborca obilježili su 30. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjicu pogibije Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Medalja za hrabrost, te njegovih saboraca Feriza Tumbula, Senada Ćolića i Nusreta Brkića.

Rahmetli Šikalo bio je komandir Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede 1992. godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.