open-navfaktor-logo
search
Bh. pravosuđe
Sjednica VSTV-a BiH: Izbor novog rukovodstva u fokusu
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 10. i 11. februara redovnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo tog regulatornog tijela, potvrđeno je Feni u VSTV-u.  
10.02.2021. u 07:52
get url
text

Naime, izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a BiH uvršteno je u dnevni red dvodnevnog zasjedanja, a pitanje izbora novog predsjedništva VSTV-a otvoreno je nakon ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV BiH za 2020. godinu, te usvajanje Poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a BiH. Planirano je da članovi VSTV-a razmatraju Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za 2020. godinu, kao i novo Uputstvo za anonimizaciju sudskih odluka.

Također, planirana je i nominacija zamjenskog člana VSTV-a BiH u sastav Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Projekt "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH" – IPA 2019).

U segmentu imenovanja predviđeno je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud FBiH, te utvrđivanje prijedloga kandidata za poziciju predsjednika Ustavnog suda RS-a. Istovremeno, trebalo bi pristupiti i formiranju Radne grupe za unapređenje poslovnih procesa u sudovima (Projekt unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja – ICEA III).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.